fbpx

Túl sok az eső, a meleg, nem ígér jót az agrometeorológia

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 19.

Szeptember óta az Alföldön 10-30, a Dunántúlon és az északi országrészben 30-90 mm-rel több a csapadék, mint kellene. Messze az optimális felett az őszi hőösszeg is, és a folytatásban sem jön meg a novemberi hideg…

belvíz termőföld
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Belvíz és vízhiány a rossz hazai termőtalajokon

A hetek óta tartó esős időjárás eleinte jó volt az őszi vetéseknek, de most már sok a jóból. Az Alföld rossz vízgazdálkodású talajain a leszivárgás nem tud lépést tartani a csapadékkal. Így egyszerre van foltokban belvíz és a mélyebb talajrétegekben jelentős vízhiány. Ráadásul mától (november 17.) újabb országos eső van-lesz, majd enyhül a csapadékhajlam. Az elmúlt tíz nap során nyugaton 15-20, másfelé 25-70 mm eső esett, és a 30 napos csapadékösszeg jócskán meghaladja a sokéves átlagot, nagy területen még annak többszörösét is, sőt, a 90 napos csapadékösszeg is egyre nagyobb területen mutat többletet hazánkban.

A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az Alföldön 10-30, a Dunántúlon és az északi országrészben 30-90 mm-rel meghaladja az optimális értéket. Az őszi vetések számára kedvező az esős, enyhe idő, de a sok csapadék helyenként már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok. Az őszi talajmunkákhoz is sokfelé túlságosan sáros a talaj.

Kapunk meleget, és némi hideget is

hőmérséklet átlagosan mintegy 2 Celsius fokkal haladta meg a sokéves átlagot az elmúlt egy hetes időszakban, jellemzőek voltak a 10-15 fok közötti maximumok, de kedden délnyugaton 20 fok is előfordult – írja az OMSZ friss agrometeorológiai elemzése. A hőösszeg is a tenyészidőszakban jóval az optimális értékek fölött alakul. A folytatásban is marad a változékony, többször csapadékos időjárás. Szombattól csökken a csapadékhajlam, de kisebb eső a hét végén és a jövő hét első felében is kialakulhat. A jövő hét közepéig összességében nagy területen hullhat 5-20 mm csapadék, így nőhet a belvizes területek nagysága. A hőmérséklet tovább közelíti az ilyenkor szokásos értékeket, pénteken és a jövő hét első felében 6-12 fok közé melegszik a levegő, míg a hét végén csak 3-9 fokos maximumok lesznek jellemzők. Szombattól megjelennek az éjszakai fagyok, de csak a kevésbé felhős és szeles országrészekben.