fbpx

Veszett marha, gyanús baromfi – nyomoz a járványügy

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 19.

Veszettségben pusztult el hízómarha a napokban – a fertőzést a Nébih is igazolta. Közben viharos gyorsasággal terjed a madárinfluenza Magyarországon.

szarvasmarha pulyka
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az házi emlősök is fogékonyak rá

Veszettségben pusztult el egy idegrendszeri tüneteket mutató, legeltetett hízómarha november 13-án, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében november 14-én. A fertőzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma is igazolta. Az állat a laboratóriumi vizsgálatot megelőző napon hullott el Tiszakóródon. A vármegyei kormányhivatal szakemberei a járványügyi nyomozást megkezdték. (A veszettségre a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, ezért aki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot lát, kérjük, haladéktalanul jelezze az illetékes állategészségügyi hatóságnál. Az elhullott rókákat pedig a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244) jelenthetik be és további fontos infók a Nébih tematikus oldalán.)

Az esethez hozzátartozik, hogy az eset olyan vadgazdálkodási területen történt, ahol számos járványügyi intézkedés van érvényben a tavalyi és az idei évben jelentkező pozitív esetek miatt.

…és közben a H5N1 is

Mindeközben a Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is. A vírust egy 3600 hízópulykát tartó tiszakürti baromfitelepen mutatták ki. A madarak bágyadtsága és az állományban tapasztalható megemelkedett elhullás keltett gyanút az állattartóban, a Nébih-labor igazolta is a H5N1 altípus jelenlétét. Az érintett állomány felszámolása már befejeződött.