fbpx

Madárinfluenza Csongrádban is: ott libaállomány az áldozat

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 16.

Rohamosan terjed a madárinfluenza-járvány hazánkban. Számos más, elsősorban kelet-magyarországi megye után már Csongrád-Csanád vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolásával kapcsolatban az illetékes hatóságok intézkedtek, valamint a védő- és felügyeleti körzeteket is kijelölték.

vadmadár vonulás
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A Csongrád-Csanád vármegyei Szentesen lévő, mintegy 6000 állatot számláló tenyészliba-állományban a „klasszikus” jelek (megemelkedett elhullás, idegrendszeri tünetek megjelenése, a takarmány-, és vízfogyasztás csökkenése) utaltak a lehetséges madárinfluenza fertőzésre. A Nébih laboratóriuma igazolta is a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét. A hatóságok azonnal elkezdték a járványügyi nyomozást, és az állományt rövidesen felszámolják. A szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, és – kockázatelemzés alapján – meghatározták a felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

A járvány terjedésében nagy szerepe van a vándorló vízimadarak (vadlúd, réce, daru) vonulásának, ami ezekben a hetekben javában tart. Az elmúlt időszakban Borsod, Csongrád-, Hajdú és Pest vármegyei darumintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai, és nő a daruk közötti elhullás. Érdemes tanulmányozni a teendőkről a Nébih tematikus oldalát!