fbpx

Konferenciával ünnepelt a 20 éves CSEBER

Írta: Csomor Zsolt - 2023 november 16.

A növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek visszagyűjtésére alapított Cseber Nonprofit Kft. idén 20 éves. A CSEBER hetedik fenntarthatósági konferenciáján szó esett egy kis visszatekintésről, célkitűzésről, és persze az ünneplés sem maradhatott el.

CSEBER – a példaértékű kezdeményezés

A mezőgazdaság növényvédőszer-göngyöleg kibocsátása éves szinten jelentős mennyiségű, ezért is fontos és példaértékű a Cseber Nonprofit Kft. elmúlt két évtizedes munkája – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A CSEBER (Csomagoló Eszköz BEgyűjtési Rendszer) erőfeszítésének köszönhetően a hazai gazdatársadalom számára már szinte természetes, hogy a használt növényvédő szeres göngyölegeket az országszerte több mint 150 gyűjtőhelyek egyikére eljuttatják.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke

Eddig elért eredmények, jövőbeli tervek

A CSEBER létrehozásának ötlete és az ötlet megvalósítása Lantos Péter névéhez fűződik. Az akkori CSEBER KHT. 2003-ban alakult meg a növényvédőszer-gyártók képviselőinek kivételes együttműködéseként azzal a céllal, hogy létrehozzák hazánkban a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek speciális visszagyűjtési rendszerét.

Az elmúlt 20 évben összesen 25 ezer tonna növényvédő szerrel szennyezett göngyöleget adtak le a gazdálkodók a CSEBER gyűjtőhelyein. A professzionális hulladékgazdálkodási partnerek közreműködésével országszerte kamionok ezrei szállították el ezeket a hulladékkezelőkhöz és a végpontokra. Ez a mennyiség 250 kék bálna tömegének felel meg. A kék bálna a Föld valaha élt, és ma is élő legnagyobb állata.

ábra bálna
A CSEBER eddig elért eredménye

Mind a CSEBER egykori megalakulásának története, mind az elmúlt 20 év tapasztalatai bebizonyították, hogy mennyire fontos a partneri kapcsolatok kiépítése és ápolása. Az ENSZ tagállamok által összeállított fenntartható fejlődési célok közül a 17. is erre irányul: „Partnerség a célok elérésért.”

A CSEBER jövőbeli célkitűzései közül a legfontosabb a visszagyűjtési arány minél nagyobb mértékű növelése, és a műanyag újrahasznosítási arányának további emelése. Szeretnék tovább ápolni és bővíteni a partneri kapcsolataikat, fejleszteni kivételes együttműködésüket a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel. Emellett tovább folytatni környezettudatos szemléletformálási tevékenységüket a mindannyiunk számára fontos környezetvédelmi célok elérése érdekében – hangsúlyozta előadásában Fenyvesi Rita, a Cseber Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Fenyvesi Rita, a Cseber Nonprofit Kft. ügyvezetője
Fenyvesi Rita, a Cseber Nonprofit Kft. ügyvezetője

A CSEBER tulajdonosai és a gyűjtési rendszer minden résztvevője – partnereik, gyűjtőhelyeik, professzionális hulladékgazdálkodási partnereik, az agármédia munkatársai és a gazdálkodók – hozzájárult az elmúlt 20 év sikereihez. „Köszönjük minden szereplőnek a közös munkát, és az elkövetkező években is számítunk a közös együttműködésre” – tette hozzá Fenyvesi Rita.

előadás CSEBER

20 éves sikeres együttműködés

A meghívott előadók közül elsőként Runtág Tivadar, a MOHU MOL Zrt. a műanyag- és gumiabroncshulladék-anyagáram igazgatója tartott előadást a hulladékkoncesszió elindulásáról. Hangsúlyozta, cégük immár fontos szerepet tölt be a CSEBER visszagyűjtési rendszer működésében.

Kép forrása: CSEBER

A Növényvédelmi Szövetség képviseletében Görög Róbert ügyvezető, a NAK képviseletében Balázs Viktor szántóföldi szakértő előadásait hallgathatták meg a vendégek. A CSEBER egy éve írta alá együttműködési megállapodását a Növényorvosi Kamarával, Hunyadi István a Kamara elnöke erről adott rövid helyzetképet a növényorvosi szakma szemszögéből.

A professzionális hulladékkezelők képviseletében a Design Kft. és a Palota Környezetvédelmi Kft. képviselői tartottak előadást, majd a Syngenta és a Bayer fenntarthatósági projektjeit ismerhette meg a hallgatóság.

A rendezvény végén a résztvevők együtt ünnepelték meg a CSEBER elmúlt 20 évi tevékenységének eredményeit, a sikeres együttműködést.