fbpx

Már Mikulás előtt megjön a csomag a mezőgazdaságnak

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 16.

Termőföldvédelem, öntözéstámogatás – már be is nyújtották a törvényhozásnak a törvényjavaslatokat.

Beruházás, termőföld, öntözés

Nem kevesebb mint 24 jogszabály módosítását foglalja magában törvény módosítását foglalja magában az a salátatörvény, amelynek célja a hatékonyabb agrárigazgatás, jogharmonizáció. Az agrárminiszter ezek közül kiemelte a termőföld fokozott védelmét: a beruházókat barnamezős fejlesztések megvalósítására szeretnék ösztönözni. Az új szabályozás a földvédelmi járulékot és a földvédelmi bírság mértékét is megemeli – fűzte hozzá Nagy István –, így az ipari célra kivont termőföldért háromszor többet kell majd fizetni az eddiginél.

A másik kiemelten fontos elem az öntözött területek növelése és a már meglévő öntözött termőföldek megtartása. Ezért az öntözési közösség területét képező termőföld más célú hasznosítása tilos lesz. Ez alól kivételt képeznek a mezőgazdasági művelést elősegítő, illetve az öntözéses gazdálkodáshoz szükséges beruházások.

agrárberuházás vetőmag öntözés
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Vetőmagosoknak, időjárás-károsultaknak

A törvénycsomag a mindennapi gyakorlatra reflektáló változtatásokat és egyszerűsítéseket is tartalmaz. A vetőmag-előállítók és a horgászok adminisztrációs terhei is csökkenhetnek, és megerősítik az Agrárkár-enyhítési alapot is. Ez utóbbira azért van szükség, mert az elmúlt évek szélsőséges időjárása miatt a kárenyhítő juttatások iránti igény jelentősen megemelkedett. Ennek értelmében a termelői hozzájárulás és az ezzel egyenértékű nemzeti kiegészítő forrás megemelése mellett a jövőben uniós forrásokat is bevonhatnak az alap feltöltésébe – mondta az agrárminiszter.