fbpx

Óriási fagykár a gyümölcsösökben! (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 március 23.

Teljesen megbarnultak a magkezdemények – mutatja szomorúan Gyenizse László gyümölcstermelő a kajszi- és őszibarackfáinak virágait a kiskunhalasi kertjében. A növénytermesztő üzemmérnök az időjárást évtizedek óta dokumentáltan figyeli, legutóbb 2013-ban volt ilyen nagyobb hóesés, mint ma, de ekkora hideget akkor sem mértek.

A károkat nem is a havazás okozta, hanem a ma hajnali mínusz öt-hét fok hideg. Ezt a korán jött tavasz miatt, teljes virágzásban lévő korai barackfák nem bírják már átvészelni, ezért csak nagyon kevés termésre számíthatunk – tette hozzá a halasi szakember.

A repcét megcsípte

Jó hír, hogy a szántóföldi kultúrákat egyelőre nem károsította a hajnali hideg. Csanádi Lajos a Halas és Környéke Gazdakör elnöke arról tájékoztatta az Agrárágazatot, hogy ma reggeli határszemléje során megnyugodva tapasztalta: a gabonavetések szépen gyarapodnak, a hideg mindössze a repcét csípte meg néhol. A szakember elmondta továbbá, hogy jól jártak most azok a gazdák, akik „nem kapkodták el a kukorica és a napraforgó vetését”, mert ez a hideg (főleg ha az előrejelzéseknek megfelelően elhúzódik) a kelést ronthatja, sőt előfordulhat az is, hogy újra kell vetni ezeket a fagyokra érzékenyebb növényeket.