fbpx

A repce bűvöletében

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 26.

Az elmúlt év időjárása átírta még az idei tájképeket is, lapzártánk idején is látunk talpon álló kukoricát, belvízzel borított „ex vetéseket” és reménykedő repce táblákat. A 2010/11-es repce vetésterület 258.000 ha, ami a tervezettnek csak 91%-a, de ennél is nagyobb gond, hogy ebből 22.000 ha vízzel borított és 60.000 ha károsan átnedvesedett.

A repcetermesztési kedvet és hajlandóságot az időjáráson túl a világpiaci árak befolyásolják, amit viszont a termelő nem tud a szántóföldről, sokkal inkább a kőolaj ára, az instabil tőkepiacok, a valutaárfolyam és nem utolsósorban a bioüzemanyagok támogatásának intenzitása. Azok a termelők viszont, akik biztonsággal be tudják takarítani idei termésüket, már optimisták lehetnek, mert az AKI előrejelzései alapján 90-100.000 Ft/t repceárral számíthatnak augusztusra.

Ha az időjárás kegyes hozzánk és már az árak is kedvezően alakulnak, a legszembetűnőbb változást a technológia és a fajtaválasztás adja természetesen. Ezt vizsgálva viszont érdekes adatokat találunk. A termésátlagok között akár többszörös különbségek is adódnak,viszont a termőterületek nagyságát figyelembe véve gyakran megfordul a kocka,így lesz a legjobb átlaggal termelő EU27-ezekből a legnagyobb importőr (előzőidény adatai alapján):

termőterület

(millió ha)

hozam

(t/ha)

EU27 6,7 3,0
Észak-Amerika 7,1 1,8
FÁK országok 2,3 1,2
India 6,3 0,9
Kína 7,3 1,7
Ausztrália 1,6 1,3
világon 32 1,8 átlag

Az elmúlt évtizedben a repcetermelés a növénytermesztés egyik legdinamikusabban fejlődő ágazatává nőtte ki magát Európában éppúgy mint Magyarországon. A repcehasznosíthatóságának sokrétűsége – élelmiszer, takarmány, üzemanyag – a repce iránti kereslet további emelkedése előrevetíti, hogy a magyarországi növénytermesztés számára is stratégiai jelentőségűvé válik a meglévő és a jövőben megnyíló piaci lehetőségek minél szélesebb kiaknázása.

A kedvező piaci folyamatok, a termesztéstechnológia színvonalának növekedése mellett leginkább a nemesítés,az új fajtákban és hibridekben megjelenő innováció teremtette meg annak az alapját, hogy olyan régiókban is ma már a legjövedelmezőbben termeszthető növények sorába emelkedett a repce, ahol az korábban szinte elképzelhetetlen volt.

RAPOOL repcék a kísérleti parcellákban és a köztermesztésben

Míg az első nemesítési programok több mint 100 évvel ezelőtt kezdődtek, a repcenemesítés bölcsőjének számító Németországban a RAPOOL 1974-ben alakult, tehát a nemesítési innováció már nagy hagyományokkal rendelkezik. Négy nemesítőház (Deutsche Saatveredelung AG, NPZNorddeutsche Pflanzenzucht H.-G. Lembke KG, Raps GbR Saatzucht Lundsgaard, WvBW. von Borries-Eckendorf GmbH & Co. KG) hosszú múltra visszatekintő tapasztalata, az ott tevékenykedő nagyszámú specialista és a négy saját tenyészkert teszi lehetővé a RAPOOL számára a nagy szisztematikus nemesítési programok végrehajtását. 2011-től Rapool Hungária Kft. néven hazánkban is önálló értékesítési és szaktanácsadási hálózattal és 4 kísérleti helyszínnel és szántóföldi, gyakorlati bemutatókkal állnak a termelők rendelkezésére. -hallhattuk Blum Zoltán ügyvezető igazgatótól és a nemesítőházak képviselőitől 2011. március 29-én Gödöllőn, a RAPOOL HUNGÁRIA Kft. nyitó rendezvényén.

Minden egyes régiónak sajátságos agroklimatikai tulajdonságai vannak, ezzel a német nemesítőházak is tisztában vannak. A tapasztalatnak valamint kiterjedt nemesítői- és kísérleti állomásoknak köszönhetően a legkülönbözőbb termőhelyi és időjárási viszonyok közé is képes kiváló teljesítményű fajtákat biztosítani. Ennek alátámasztásához pedig számos úttörő jellegű újítás – kezdve a 00-minőségtől, az MSL-hibridek létrehozásán, a saját csávázási technológia kialakításán át egészen a speciális fajták létrehozásáig – a RAPOOL nevéhez kötődik.

Minden leányvállalat számára ugyanazon minőségi szabványok érvényesek, mint ami az anyavállalat által is alkalmazott Németországban. A legszigorúbb minőségi követelmények és a legmagasabb szakmai hozzáértés az elvárás világszerte. Valamennyi tanácsadó valódi repce profi, ismerik az adott ország, régió sajátosságait,különlegességeit és helyben nyújtanak segítséget, a fajták, hibridek hazai körülmények között biztosított tulajdonságairól a termelők üzemi körülmények között győződhetnek meg.

Kutatás, fejlesztés és sikertörténet ellenére az igazán meggyőző adat a személyes élménybeszámoló,eredményekkel alátámasztva. A RAPOOL rendezvényen mindezt Simon László jelentette, aki a fajtaválasztás és technológiaismertetése mellett 90 hektáros tapasztalatait, jó és utólag bevallottan kevésbé jó döntéseit, azok indokait és tanulságait mutatta be. Az általa termelt RAPOOL hibridek: Visby, Arkaso, Rohan, Abakus és Merano, melyeket az érdeklődők Hantoson ebben az évben is megtekinthetnek, de májusban és júniusban további szántóföldi bemutatókon is keressék a RAPOOL munkatársait!