fbpx

Fazekas: tavaly 2,8 százalékkal nőtt a mezőgazdaság kibocsátása

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 07.

A múlt évben folyó áron számolva 2,8 százalékkal 2229 milliárd forintra nőtt a mezőgazdaság kibocsátása, a termelés volumene azonban 9,2 százalékkal csökkent a csapadékhiány miatt – mondta Fazekas Sándor csütörtökön Budapesten, a parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén.

 

 

A mezőgazdaság helye a nemzetgazdaságban, 1995-2012

 

 

A vidékfejlesztési miniszter éves meghallgatásán közölte: a termelés csökkenését az árak 13,3 százalékos emelkedése ellensúlyozta.

Az élelmiszeripar kibocsátása 2012-ben az előző év után ismét jelentősen, 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt, így folyó áron meghaladta a 2524 milliárd forintot.

Az agrártermékek kivitele tavaly elérte a 8,1 milliárd eurót, a behozatal 4,5 milliárd eurót tett ki, az egyenleg tovább javult – fűzte hozzá a tárcavezető.

Fazekas Sándor beszélt arról is, hogy bár az unióban a következő – 2014-2020 közötti – költségvetési ciklusra a közös agrárpolitika (KAP) finanszírozására szánt forrás mintegy 11 százalékkal csökkent.

Magyarországnak mégsem jut kevesebb forrás ebben az időszakban, köszönhetően az eredményes agrárdiplomáciai tevékenységnek.

Ennek a munkának az eredménye, hogy Magyarország részesedése a KAP forrásaiból összességében az előző időszakhoz – azaz a mostanihoz – képest 2,36 százalékról 2014-2020 között 3,19 százalékra emelkedik.

Így 2014-2020 között 12,3 milliárd euró forrás áll rendelkezésre, szemben a mostani időszak összességében 10,4 milliárd eurót kitevő forrásával szemben.

A miniszter külön szólt a sertésstratégia megvalósításáról, amelynek finanszírozására 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre.

A stratégia alapvető célja 6 milliós sertésállomány létrehozása és fenntartása Magyarországon.

Megemlítette: a múlt év közepén vezették be a fordított áfát a gabona-, az olajosmag- és a fehérjenövények esetében.

Elkészült továbbá a nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági stratégia tervezete, amely a szántóföldtől az asztalig lefedi az összes tevékenységet ezen a területen.

Beszélt arról is, hogy megkezdődött a borágazat megújítása.

Sikeresnek nevezte azokat a marketingprogramokat is – így például a dinnyepromóciót – amelyek egy-egy kiválasztott magyar termék fogyasztását kívánták ösztönözni.

Képviselői kérdésre válaszolva közölte: a sertés- és baromfihús általános forgalmi adójának csökkentésével összefüggő kérdéskörön a kormány dolgozik.

Emellett a miniszter fontosnak tartotta a tanyafejlesztési program folytatását is, a Pápai Hús 1913 Kft. megsegítését pedig napirenden tartják – jelezte.

Az új földtörvénnyel kapcsolatban azt mondta, hogy az Európa egyik legerősebb földtörvénye.

Sikerként említette, hogy létrejött az egységes agrárszakképzési rendszer.

 

 

MTI 2013. október 3.