fbpx

Már most több mint 19 milliárd a veszélyeztetett állatoknak

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 07.

Az idén benyújtott – a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése című vidékfejlesztési felhívás kapcsán – kérelmek 90 százalékáról döntöttek, ennek köszönhetően 19,2 milliárd forint értékben részesülhetnek az állattartók támogatásban az érintett fajták fenntartásában vállalt feladataikért cserébe.

Védett, őshonos juh fajta
A veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták életképes állományának fenntartása a cél (fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

A támogatásra várakozáson felüli volt az érdeklődés

A felhívás célja az alacsony létszámú, védett, őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták életképes állományának fenntartása azok természetes helyén, a fajták hagyományos tartási, takarmányozási körülményei között.

A korábbi hasonló segítséghez képest lényegesen több állattartó, jelentősen nagyobb állatlétszám után adott be támogatási kérelmet, így visszaigazolva azt, hogy a segítségre valódi igény és szükség van – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Az első körben mintegy 1720 gazdálkodónak bocsátottak ki támogatói okiratot, amellyel három éven keresztül válnak jogosulttá a segítségre.

Még van egy kör az igénylésre

A pályázathoz még egy alkalommal lehet csatlakozni, újabb támogatási kérelmek benyújtására 2023. január 2-31 között lesz lehetőség.

A kötelezettségvállalási időszak –a kérelem beadásától függetlenül – minden kedvezményezett számára 2024. december 31-ig tart.

A konkrét pályázatot már korábbi cikkeinkben érintettük, kiemelve, hogy a támogatás mértéke jelentősen emelkedett az előző időszakhoz képest.

A támogatott fajok listája, illetve a felhívás részletei elérhetők a kormányzat pályázati portálján.

Megemelték a támogatás, most kell pályázni (Videó: Horizont Média)

Forrás: AM/Sajtóközlemény