fbpx

Hibrid rozs: a szántóföld zöld aranya!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 augusztus 23.

Amikor tejelő szarvasmarha-állományaink takarmányozását tervezzük, nem hagyhatjuk ki a rozs vetését a vetésszerkezetből. Élettani, takarmányozási előnyeit (magas fehérje, emészthető rost-, és energiatartalom stb.) már több szakmai cikkben olvashattuk, de részletes, fajtaspecifikus technológiai javaslatot viszont nem. Mi a KWS-nél arra törekedtünk a kalászos portfólió kialakításánál, hogy a termelőink minden igényét kiszolgáljuk. A rozs esetében sem lehet ez másként, ezért két rozs hibridünket és az ahhoz tartozó technológiai javaslatunkat mutatjuk be Önöknek.

 

A KWS rozs hibridjei az elmúlt évtizedben Európa rozstermesztési régióiban – ahol elsősorban zöldtakarmány és biogázüzemek részére biomassza célú termesztés a cél – nagyon erős pozíciót harcoltak ki, a piac mintegy 70%-át tudhatják magukénak.

Hazánkban a rozs vetésterületének növekedése és a meglévő fajták, hibridek teljesítménye indokolta azt, hogy a Közép-Kelet Európában kimagasló zöldhozamokra képes korszerű hibridjeinket megismertessük a hazai gazdákkal is:

 

KWS serafino

 

KWS SERAFINO

  • kimagasló szemtermés és zöldtömeg jellemzi,
  • kiválóan bokrosodik, jól tűri a rosszabb termőhelyi adottságokat, kimagasló termőképességét laza, homokos talajokon is megmutatja,
  • szárszilárdsága kitűnő, megdőlésre nem hajlamos,
  • barnarozsda- és anyarozs-tolerancia jellemzi, fuzárumnak is erőteljesen ellenáll,
  • javasolt vetésidő szeptember 5-20-ig,
  • javasolt tőszám 1,5 millió csíra/ha.

 

KWS Progas

 

KWS PROGAS

  • legújabb hibridünk, amely óriási zöldtömege és szemtermése miatt biomassza (biogáz) előállítására is alkalmas,
  • magas növényállomány és kimagasló szárszilárdság jellemzi, megdőlésre nem hajlamos,
  • kórtanilag stabil, egészséges levélzet jellemzi,
  • javasolt tőszám biomasszaelőállításban min. 1,8 millió csíra/ha, szemes hasznosításban 1,5 millió csíra/ha,
  • kalászosok és korán betakarított siló/szemes kukorica után is vethető.

Általánosan elmondható, hogy a hibrid gabonákat (beleértve a hibrid rozst is) korán, már szeptember első dekádjától, aprómorzsás jó magágyban szükséges vetni. Ezen feltételek nélkül nem tudjuk kihozni a bennük rejlő terméspotenciált! Az alacsony vetőmagigény, ami korai vetés esetén 1,5 millió csíra, azaz 1,5 unit/ha, nagyságrendileg 50-60 kg vetőmagot jelent hektáronként. Későbbi, szeptember 20-tól már 2 unit/ha, októberi megkésett vetések esetén már el kell, hogy vessük a 2,5 unitot is, hiszen kevesebb ideje marad az állományunknak a bokrosodásra.

Az őszi és tavaszi fejtrágyázás szintén elengedhetetlen, hiszen a jó bokrosodás alapja a kiegyensúlyozott nitrogénellátás. Javaslatunk szerint kimagasló hozam,- és nyersfehérje-tartalmat lehet elérni az osztott (őszi és tavaszi) nitrogénkijuttatás esetén. A javasolt N hatóanyag 100-130 kg/ha, amivel azért óvatosan bánjunk, mert a megnövekedett nitráttartalom a szenázsban kerülendő! A növény ősszel kevesebb nitrogént vesz fel, mint tavasszal, de a télálló képességét is javítja az őszi fejtrágyázás. Az őszi nitrogénellátás meghatározza a bokrosodás intenzitását (ezáltal a zöld hozamot is), mivel a rozs csak a fagyok beállta előtt képes az intenzív bokrosodásra. Kedvező továbbá a növény télvégi és tavaszi indulásánál is, amikor még a tavaszi fejtrágyázás nem lehetséges.

A gyomszabályozásra is különös figyelmet kell, hogy fordítsunk. Válasszunk őszi gyomirtó készítményt, amellyel már a korán kelő, áttelelő gyomok többségét (T1, T2) kizárhatjuk a tábláinkról, és a tavaszi munkacsúcsot is tehermentesíthetjük.

Összefoglalva a hibridrozs termesztéstechnológia elemeit, nem elég egy jó tábla kiválasztása, a korai vetés és a fent felsorolt technológiai elemek betartása, szükség van egy kiváló hibridre, amely megalapozza a következő évi zöldtakarmány-ellátás alapjait.

Válassza idén a KWS kiváló rozs hibridjeit a biztos siker eléréséhez!

Gonda László
KWS kalászos szaktanácsadó
Kelet-Magyarország
+36 30 933 1735
[email protected]

Angyal Kornél
KWS kalászos szaktanácsadó
Nyugat-Magyarország
+36 30 567 1722
[email protected]

 

További infó fajtáinkról:
www.kws.hu