fbpx

Támogatások: megugrott az ipari olajnövények támogatása

Írta: Kohout Zoltán - 2022 október 17.

Megjelentek a rendelet a 2022. évi közvetlen támogatásokról. A fehérjenövények termeléshez kötött támogatása az inflációnál kisebb mértékben nő csak, míg az ipari olajnövényeké és a cukorrépáé kiugró mértékben emelkedik.

cukorrépa
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Hektáronként 42 ezer

Az agrárminiszter frissen kiadott rendelete szerint a 2022. évi közvetlen támogatásoknál a területalapú támogatásban az infláció mértékét követő emelés történt, míg a termeléshez kötött támogatásokban az agrárpolitikai céloknak megfelelően növelték az előlegek összegét.

Területalapú támogatásra mintegy 300 milliárd forint jut előlegként, azaz hektáronként bő 42 ezer forint. Ez az idén várható, durván 20 százalékos inflációt követi a 2021-eshez mérten. Az éghajlati hatásokat csökkentő gazdálkodás (zöldítés) támogatására az emelés mértéke kicsit kisebb, 17,3 százalékos: kicsivel több mint 23 ezer forint/ha a jogosult területeken. Ugyanekkora a fiatal mezőgazdák támogatásának mértéke, akik idén az első 90 hektárjuk után pluszban bő 20 ezer forint előlegre jogosultak.

Meglepetések az ipari növények támogatásában

Némi meglepetés, hogy az ipari növények között a fehérjenövényeké – például a szójáé – jelentősen kevesebb, mint másoké. Évek óta Európa-szerte komoly kampányok folytak-folynak a szójatermesztés népszerűsítéséért. Nem véletlenül: a GMO-s dél-amerikai importtól való európai függőség megszüntetésének egyik fő feltétele a saját, GMO-mentes termelés felfuttatása. Most azonban a szemes fehérjetakarmány termesztéshez kötött támogatása infláció alatti mértékű (109%). Ebben benne lehet az a – nem is alaptalan – számítás, hogy a szója jó piaci pozíciója és termesztésbiztonsága ma már kiemelt támogatás nélkül is jelent bizonyos előnyt a (tapasztalt, sikeres) gazdáknak. A szója tehát  2023-tól hektáronként átlagosan 237 euró támogatásban részesülne (minimumértéke 163 euró, maximumértéke 302 euró/ha).

Mindeközben jelentősen megnőtt a termeléshez kötött támogatások közt az ipari olajnövény (olajtök, 171%) és a cukorrépa (148%) termesztésének támogatása.

termeléshez kötött támogatás
Forrás: Horizont Média-szerkesztés a kormányrendeletek alapján