fbpx

„Alap a talaj” roadshow 2023-ban is a jobb termőképességért!

Írta: - 2023 július 08. -Hirdetés

A Phylazonit Kft. és az AXIÁL Kft. közös országjáró roadshow-ja, az ALAP A TALAJ a tavalyi nagy siker után idén is öt alkalommal, öt helyszínen került megrendezésre. A mindössze egy-egy délelőttöt felölelő programokon szakértők bevonásával a talaj termőképességének és vízháztartásának megőrzése és javítása lesz a téma. Részben előadásokon, részben pedig talajszelvény-elemzés során és gépi bemutatókon keresztül boncolgatják a témát.

A tavalyi évben az aszály és a magas inputanyagárak, az idei évben az alacsony terményárak és az értékesítési nehézségek azokat a termelőket is elgondolkodtatta, akik eddig megszokásból, mondhatni, rutinból gazdálkodtak. Nem is lenne feltétlenül probléma a szokásokkal, ha közben nem változtak volna meg a gazdasági és az éghajlati viszonyok.

Mi is a rendezvény fő célja? TUDÁSÁTADÁS és SZEMLÉLETFORMÁLÁS, de emellett természetesen a szervezők szeretnék az agronómiai, mikrobiológiai, és gépi lehetőségeket is a gazdálkodók rendelkezésére bocsátani. Hiszen nemcsak a napi gazdálkodás nehézségei, de a támogatási rendszer átalakulása, az Agro-Ökológiai Program feltételeinek való megfelelés is aktuális kérdés a gazdálkodóknál.

A mikrobiológiai vállalás eredményességét a megfelelő kijuttatás jelentősen meghatározza. Erre az AXIÁL Kft. gépkapcsolatai és a Phylazonit Phyller/Temposensor kijuttatási rendszerei jó lehetőséget kínálnak, ezeket a rendezvényeken bemutatják.

A csökkenő szervesanyag-bevitel csökkenő humusztartalmat, az pedig gyengülő szerkezeti elemeket okoz. A rossz szerkezet miatt pedig csökken a beszivárgás és nő a felszíni elfolyás, ami lejtős területeken aszályhoz és sajnos jelentős erózióhoz vezethet.

Természetesen művelés és művelés között is nagy a különbség. A forgatásos művelés alatt található a legjobban leromlott szerkezet, míg a lazításos művelésre történő átállás már pár év alatt is jelentős szerkezeti változásokhoz vezet.

A legfontosabb üzenet a menetszám és az ezzel együtt járó bolygatás és taposás csökkentése, illetve a szerves anyag hozzáadása. Ez utóbbi esetében nemcsak a szerves anyag bekeverése, hanem az élő és elhalt gyökértömeg pozitív biológiai és fizikai hatásai eredményezik a legjelentősebb minőségi javulást.

A megfelelő agrotechnika alkalmazása mellett így a növénytermesztés során keletkező melléktermékek jelentőségére is nagy fókuszt helyeznek a rendezvényen, mert hiszik, hogy a TARLÓ ARANYAT ÉR!

A rendezvény szakmai előadói:

  • Dr. Dobos Endre, egyetemi docens, Miskolci Egyetem

Talajszelvényelemzés

  • Dr. Kovács Gergő Péter, egyetemi docens, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A talaj tulajdonságaira alapozott talajbarát-gazdálkodás

  • Varga Sándor, biológiai talajerő-gazdálkodási szakmérnök, Phylazonit

A tarló aranyat ér! Mikrobiológiai megoldások és lehetőségek

Csatlakozzon az a Phylazonit Kft. és az AXIÁL Kft. közös nyári roadshowjához, mely 2023. július 18. és augusztus 1. között 5 különböző helyszínen kerül megrendezésre!

Az állomások:

2023.07.18. – Táp (Hercegrét Kft.)
2023.07.20. – Gödre (Gödrei Mg. Zrt.)
2023.07.25. – Baja (AXIÁL Kft.)
2023.07.27. – Törökszentmiklós (Török János EV.)
2023.08.01. – Hajdúböszörmény (Béke Mg. Kft.)

A rendezvény ingyenes, a részvételért nem kell mást tennie, mint regisztrálnia az alábbi weboldalon!
https://www.axial.hu/alap-a-talaj-roadshow