fbpx

Éves szinten több tízmilliárd forint agrárkárt előzünk meg

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 02.

Kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működik hazánkban, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak. A jégkármérséklő rendszerrel például éves szinten több tízmilliárd forint kárt előzünk meg az agráriumban.

Jégeső
A jég több hónapnyi vagy akár több évnyi kitartó munkát tehet tönkre (fotó: Pixabay)

Európában egyedülálló rendszer működik nálunk

Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, Dunaharasztiban elmondta, hogy a 2014-2020 közötti időszakban a Vidékfejlesztési Program keretében, az Agrárminisztérium támogatásával és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinációjában épült ki az Országos jégkármérséklő rendszer.

A rendszer üzemeltetői munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy éves szinten több tízmilliárd forint kárt előzünk meg az agráriumban. A szakemberek nem pusztán a mezőgazdasági értékeket, hanem a lakossági vagy ipari létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is óvják.

Csoportkép
Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelői és a szakmai irányítók képviselői (fotó: Vermes Tibor)

Minden egyes forint, amelyet a rendszerre fordítanak, 33 forint termelési értéket véd meg

Ez hatalmas eredmény a gazdasági károk és esetleges emberi tragédiák megelőzésében és mérséklésében. A tárcavezető hangsúlyozta, jól tudjuk, milyen tragédia az egy gazdálkodónak, egy családi vállalkozásnak, de még egy nagyobb mezőgazdasági vállalatnak is, ha a jég pillanatok alatt elveri a termést. Több hónapnyi vagy akár több évnyi kitartó munka és vele együtt a bevétel megy veszendőbe, sőt, a kár miatt nem kerül étel az asztalra.

Éppen ezért a XXI. századi magyar mezőgazdaság egyik nélkülözhetetlen eleme a jégkármérséklő rendszer – tette hozzá a miniszter.

A jégkármérséklő rendszer működése (videó: Horizont Média)

Forrás: AM/Sajtóközlemény