fbpx

Mérföldkő a precíziós helymeghatározásban

Írta: Agrárágazat-2021/10. lapszám cikke - 2021 október 12.

Elindult az ország egyik legkorszerűbb korrekciós jel szolgáltatása 2021. szeptember 13-án, Gödöllőn jelképes indítógomb segítségével hozták működésbe hazánk legújabb, kimagaslóan korszerű precíziós helymeghatározást segítő korrekciós jel szolgáltatását, melyben immár országos lefedettség mellett valamennyi globális helymeghatározó rendszer jelei foghatók.

 

agrárminiszter, emberek, gomb,
Jelképes indítógomb segítségével hozták működésbe hazánk legújabb 4GNSS korrekciós jelszolgáltatáson alapuló precíziós helymeghatározást segítő rendszerét

 

A gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem dísztermében zajló eseményen Dr. Nagy István agrárminiszter méltatta a mérföldkövet jelentő fejlesztést. „A precíziós mezőgazdasági technológia lehetővé teszi a piac által elvárt minőség és mennyiség előállítását, és csökkenti a termelés kockázatait. Nemzetünk jövője szempontjából rendkívül fontos a magyar vidék gazdaságának és erőforrásainak megőrzésén túl annak megújítása is. A célunk éppen ezért egy tudásalapú, innovációra építő, versenyképes és sikeres agrárium megteremtése” – említette ünnepi beszédében.

A rendezvényen ünnepélyesen elindított korrekciós jel szolgáltatás szerepe, hogy a műholdas helymeghatározás precíziós növénytermesztési feladatokhoz alapvetően elégtelen teljesítményét javítsa, és elérhetővé tegye az akár 2 centiméteres pontosságot. Az ilyen korrekciós jelek közül az indítási ceremónián bemutatott új fejlesztésű megoldás az első hazánkban, mely teljes országos lefedettség mellett valamennyi globális műholdas helymeghatározó rendszer – GPS, GLONASS, GALILEO és BeiDou – jeleit tartalmazza. Ennek köszönhetően a stabil precíziós helymeghatározáshoz minimálisan egyszerre szükséges 10–12 műholdnál jelentősen többhöz tudnak kapcsolódni a felhasználók, ami páratlan megbízhatóságot jelent. Ráadásul az RTK- (valós idejű kinematikus mérés) és a VRS- (virtuális referenciaállomás-hálózat) technológiákra épülő rendszer kevesebb bázisállomással, ezáltal kisebb energiafelhasználással üzemeltethető, fenntartható megoldás. A forradalmi korrekciós jel szerepe elsősorban várhatóan az agrárszektorban lesz jelentős, ahol a precíziós gazdálkodási megoldásokhoz nélkülözhetetlen pontosságot és megbízhatóságot fogja garantálni.

Az új szolgáltatáshoz szükséges infrastruktúrát – az Európai Űrügynökség anyagi támogatásával – a kecskeméti székhelyű Infobex Kft. építette ki és üzemelteti, a stratégiai szintű informatikai megoldásokkal foglalkozó cég a korrekciós jel szolgáltatást több iparág számára is kínálja, kiemelve a termékben rejlő hatalmas potenciált: „A 21. század elején kezdődő iparági összefonódás a távközlés és az informatika esetén volt látványos. A folyamat nem állt meg, az informatika már minden területen nélkülözhetetlen, ez már senki számára nem kérdéses. Most azt a korszakot éljük, amikor az űrben használt technológiák vagy az azok által létrejött információk épülnek be a mindennapi folyamatainkba” – mondta Németh Zoltán, az Infobex Kft. fejlesztésben résztvevő projektmenedzsere. A kifejlesztett RTK korrekciós jel használatára elsőként az AXIÁL Kft. szerződött, akik a szolgáltatást mAXI-NET 2.0 néven kínálják partnereiknek. A gépekhez és precíziós eszközökhöz tesztüzemben már augusztus közepe óta elérhető értéknövelt megoldásról Harsányi Zsolt, a cég tulajdonos-ügyvezetője így nyilatkozott: „Az M2M alkalmazások időmegtakarítást és kockázatcsökkentést eredményeznek, ugyanakkor jelentősen képesek csökkenteni az energiafelhasználást és a környezetszennyezést is. Az AXIÁL Kft. elsőként élt a lehetőséggel, hogy az Infobex Kft. által kiépített rendszeren alapuló 4GNSS korrekciós jel szolgáltatás összes fenti előnyét partnerei számára elérhetővé tegye Magyarország teljes területén.

 

Fodor Mihály