Még jó, hogy a malac nem finnyás: légylárva jön a szója mellé

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 12.

Sokkal egészségesebb és könnyen előállítható fehérjeforrás a bögölyalakúak közé sorolt feketekatona-légy lárvája, mint például a szója mint takarmány-alapanyag. Viszont (egyelőre) drágább, mégis nagy erőkkel kutatják. De minek?

sertéstartás

Megvizsgálták, hogyan hat

Holland kutatók szerint a feketekatona-légy lárvái helyettesíthetik a szójababot fehérjeforrásként a növekvő sertések takarmányában. E légylárvák potenciálisan alkalmasabb és fenntarthatóbb fehérjeforrások, mivel az élelmiszertermelésből származó hulladékon és maradékáramon termeszthetők – állítják a hollandiai Wageningeni Egyetem és a Kutatási és Leideni Egyetem kutatói, akik megvizsgálták, hogyan hat a feketekatona-légy lárváinak etetése a sertésekre a szójaliszthez képest.

 

Minden téren jótékony

A vizsgálat adatait a vékonybél mikrobiotájáról és a sertések vérében lévő metabolitokról gyűjtötték össze. Ez a megközelítés segít meghatározni az étrend hatását lokálisan (a belekben) és szisztémásan (a vérben). Azt tapasztalták, hogy a rovarlárvákkal táplált sertésekben megnövekedett a Bifidobacteriumok szintje, amiről már tudott, hogy pozitív hatással van az állatok egészségére. A rovaros étrend képes elnyomni a káros baktériumokat, s azért is előnyösek a sertések egészségére és teljesítményére, mert képesek aminosavakat biztosítani a fehérjeszintézis építőköveként. Emellett elősegítik a bélben található mikrobás taxonok növekedését, amik az egészséges bél mutatói, és jótékony mikrobákként vannak jelen. Egyszóval a hollandok szerint a légylárvákkal etetett növekvő sertések ugyanolyanoknak vagy egészségesebbnek tűnnek, mint szójalisztfogyasztó társaik.

légy lárva

Nagy üzlet (lesz)

Mivel az EU engedélyezi a rovarokból származó takarmányt sertések és baromfik számára, ez a piac új, nagy üzlet lesz. A fellendülő iparág 2025 -re várhatóan tízszeresére, több mint 4,1 milliárdos volumenűre nő. Ez azért is fontos becslés, mert a rovarfehérje költsége jelenleg 2-3-szorosa a hagyományos takarmány-fehérjeforrásoknak. A rovarlárva ma még inkább különleges kiegészítőtermékként lesz-van jelen az állatok egészségének és jólétének javításában.