fbpx

Fellendülés vár a baromfi-ágazatra – de van néhány fájó „ha”

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 11.

Komoly nyereségképzési lehetőségek és fellendülés vár a baromfipiac szereplőire, miután világszerte nagy a kereslet, és akadozik a kínálat. És éppen ez utóbbi veszélyezteti a nagy bizniszt.

baromfi

Erős kereslet, erős árak

A globális baromfi piac nagyrészt kiheverte a Covid-19 egész termékláncot érintő hatásait, és a legtöbb nagy termelőtérségben jó megtérülést vagy egyenesen komoly nyereséget hoz. Az európai és amerikai gazdaságok újbóli megnyitása tovább segíti a globális kereskedelem fellendülését. A közeljövő kilátásai is pozitívak, mert továbbra is erős a kereslet és korlátozott a kínálat. Igaz viszont, hogy magasak és egyre nőnek az árak mind a gázolaj, mind a műtrágyák és így a takarmánytermékek terén is.

Hiány, káosz okozhat gondot

Mindezt a tekintélyes holland Rabobank negyedéves jelentése tartalmazza, ami ugyanakkor a kockázatokra is kitér. A Covid-19 újabb hullámai ugyanis még megrázhatják a piacokat Európában vagy Délkelet-Ázsiában is. Európában továbbá az ellátási láncok egyre súlyosbodó logisztikai problémái is negatívan befolyásolhatják a kereskedelem növekedését. Közismert a globális konténerhiány és azok drágulása, a sofőr- és munkaerőhiány, vagy akár az új fogalommal leírt pingdémia, ami a nyár elején káoszt okozott egyes húsipari cégeknek, ahol több ezer embert kellett elszigetelni.

baromfi

 

Csúcsok és csökkenések

A globális kereskedelem erőteljes fellendülést mutatott a második negyedévben, és a kereskedelmi volumen történelmi csúcson volt, ami különösen előnyös volt Brazília és az USA számára. Közben csökkent Európa, Oroszország és Ukrajna exportja a madárinfluenza és a kínai import lassulása miatt. A globális kereskedelem azonban továbbra is törékeny, mivel a madárinfluenza továbbra is megzavarja a forgalmat. Kína még konszolidálja magát, részben azért, mert az élelmiszerszektora gyenge, és egyes baromfi-alapanyagtermékeinek a kivitele jelentősen csökkent.

Áremelkedés is várható

A piacok élénkülését és a kereslet erősségét az is fenntartja tehát, hogy miközben az igények nagyok, a kínálatot kereskedelmi-logisztikai és emberi-állati járványügyi korlátozások szűkítik és szűkíthetik. Ha ezekben további intézkedések jönnek, akkor az az árak további emelkedéséhez vezet majd – prognosztizálja a Rabobank, hozzátéve: ebben a magas alapanyagárak is benne lesznek még.