fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Dr. Szabó Péter

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 24.

Dr. Szabó Péter a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát 1993-ban, majd további három évet töltött ott a Ph.D.-fokozat megszerzéséért. A Növénytermesztési Tanszék állományában akkor már szemináriumokon is oktatta a hallgatókat. Saját kutatási munkába kezdett Sárvári Mihály professzor mentorálásával, aminek központi témája a kukoricahibridek tőszámsűríthetősége volt.

 

Dr. Szabó Péter, Szántóföldi növénytermesztés kategória
Dr. Szabó Péter, Szántóföldi növénytermesztés kategória

 

A doktori képzés után a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.-hez került, ahol kiváló gyakorlati szakemberekkel dolgozott együtt. Feladata a termelői integráció kialakítása volt. Karrierjét a Monsantónál folytatta kukoricakutatás-vezetőként, majd a Syngentához került, ahol a hazai kukorica üzletág termékfejlesztési menedzsereként tevékenykedett. Ez az ágazat a vállalat portfóliójának köszönhetően folyamatosan bővült, így termékfejlesztői tevékenységét 2004-től már a kelet-európai piacon folytatta. Legfontosabb feladata volt olyan kísérleti hálózat kialakítása, ahonnan megbízható adatok gyűjthetők a hibridek adaptációs képességéről. Az új piacok megismerése pályafutásának egyik legérdekesebb időszaka volt. 2011-től a Syngenta délkelet-európai vetőmag- és növényvédelmi fejlesztői csoportok munkáját koordinálta, R&D vezetőként.

2013-ban visszatért a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.-hez, ahol vezérigazgató-helyettesként a közel 5 000 hektáron történő gazdálkodást szervezi. A növénytermesztési ágazat fő feladata a jelentős létszámú állatállomány ellátása takarmánnyal. Emellett ipari növényeket és kalászosvetőmagot is előállítanak.

Munkája során jó kapcsolatot ápol a környék gazdáival, és szakmai tapasztalatával segíti munkájukat. A GOSZ delegáltjaként megyéje küldöttje a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésein. A társaság korábban is fogadott egyetemi hallgatókat gyakorlati idejük eltöltése céljából, és jelenleg is részt vesz a duális képzésben. Ennek keretében szakmai irányítóként segíti a hallgatókat gyakorlati felkészülésük során.

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!