fbpx

Tízezrével pusztul a baromfi, súlyos károk a hőségben

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 19.

Brazíliában csaknem 80 ezer csirke szenvedett hőstresszt az utóbbi hónapokban a hőhullámok és az áramszünet következtében Bahia államban.

Több gazdaságban is tíz-százezer eurós veszteségek

Az utolsó eset novemberben fordult elő, amikor 20 ezer vágásra kész állat pusztult el a rendkívüli forróság okozta hőterhelés miatt, amit az áramellátás megszakadása rontott. A teljes veszteség az érintett cégnél 60 ezer euró volt. És sajnos nem ez volt az egyetlen ilyen hullám: a melegebb napok és az áramszünet csak idén csaknem 400 ezer eurós veszteséget okoztak a gyártónak. Februárban 46 ezer, átlagosan 3,3 kg súlyú madár pusztult el az időjárási viszonyok miatt. Az eset körülbelül 152 tonna hús elvesztésével, és több mint 200 ezer eurónyi anyagi kárral járt.

baromfi

Ez nem az első ilyen eset Dél-Amerikában, egy uruguayi esetről tavaly ilyenkor is beszámoltunk.

Így gyilkol a hőség

A magas hőmérséklet okozta termikus stressz negatívan befolyásolja a táplálékfelvételt, megnehezíti az állatok hízását, fogékonyabbá teszi őket a betegségekre. Ha a hőmérséklet meghaladja az ideális értéket, különösen a 35°C feletti szintet, a szélsőséges meleg végzetes is lehet a brojlercsirkékre nézve. A hatékony termelés érdekében fontos az állatok viselkedésének figyelemmel kísérése, szükség esetén lehetőség van a hőviszonyok módosítására. Ezért az áramkimaradások meghatározóak a telepeken a veszteségek előfordulásában, hiszen a szolgáltatás biztosítása elengedhetetlen a baromfiólak megfigyelő és szellőzőrendszereinek működéséhez.

(Forrás, fotó: PoultryWorld)