fbpx

Az élelmiszeripari export növeléséről tárgyalt Fazekas Sándor Sanghajban

Írta: - 2014 november 12.

Fazekas Sándor egy szakmai delegáció élén kedden érkezett Sanghajba, ahol a városi mezőgazdasági bizottság titkárával, Csiang Pinggal tárgyalt.

A megbeszélésen szó esett Sanghaj agráripari fejlesztésének alternatíváiról és a jövőbeli kétoldalú együttműködési lehetőségekről, valamint az agrártermékek kereskedelmének – kifejezetten pedig a prémium kategóriás termékek, borok, pezsgők, mangalicatermékek – lehetséges bővítéséről – mondta el a földművelésügyi miniszter az MTI-nek. Fazekas Sándor kifejtette, Kína jelentős felvevőpiac a magyar termékek számára, s van lehetőség arra, hogy bővítsék a kereskedelmet. A miniszter szerint a kínai partnerekkel folyamatos és jó a kapcsolat, mind politikai, mind szakmai szempontból, a kínaiak nyitottak az együttműködés bővítésére.

Szerdán Fazekas Sándor megnyitó beszédet tartott a Prowine nemzetközi boripari kiállításon, ahol több mint 30 ország képviselteti magát. Magyarország külön standdal van jelen, amelyen minden borrégió bemutatkozik.

Beszédében a földművelésügyi tárca vezetője a magyar borok és termőhelyek sajátosságait emelte ki, s azt hangsúlyozta, hogy a borok globális összehasonlításban is az élmezőnybe tartoznak. Annak, hogy ezen a kiállításon mások mellett magyar részről is hangzott el megnyitó beszéd, fontos üzenete van – mondta az MTI-nek Fazekas Sándor. A magyar borok már most is jelen vannak a kínai piacon, a cél ennek a jelenlétnek az erősítése. A kínai fogyasztók a különlegességet, az eredetiséget értékelik, ezt a magyar termékek mind magukban hordozzák – fogalmazott a tárcavezető.

Fazekas Sándor szerdán Pekingbe utazik, ahol a nyers, fagyasztott marhahúsra vonatkozó protokollt írják alá a két ország képviselői. Ezzel Magyarország az első európai ország lesz, amely ilyen termékeket exportálhat Kínába a 2011-es tilalmat követően.

MTI 2014. november 12.