fbpx

Az időjárás is tesztelte a Deutz-Fahr traktorokat

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 12.

A Dorker Kft. meghívására látogattunk el a Vogel-Noot négy állomásos Demo Tour rendezvényére Magyaratádra, ahol a Deutz-Fahr traktoroknak a váltvaforgató ekék, a vetőgépek és egy permetező adta ezúttal a feladatot. A több napos, sőt több hetes esőzések megtették a hatásukat, abbamaradt országszerte a betakarítás, alig lehetett a földekre menni a gépekkel. A Magyaratádi Mezőgazdasági Mgtsz. területén is kérdéses volt mindez, ennek ellenére a Deutz-Fahr traktorok mindent megoldottak, sőt többek között kifogástalan szántást is láthattunk a nap folyamán.

A rendezvény házigazdájával, Lackovics Sándorral (elnök, Magyaratádi Barátság Mgtsz.) a főszereplő traktorokról és a szövetkezet mögött álló gépberuházásokról beszélgettem:

  • Ezek a traktorok a szövetkezet gépparkjának legfiatalabb tagjai. A „hétköznapokban” mi a feladatuk?

Minden, ami a növénytermesztés feladatával jár, bár csak bő 200 hektáron gazdálkodunk, viszont egy 50 km-es körzetben, több mint 800 hektáron gépi bérmunkát is szolgáltatunk. Ebből élünk, ez a feladatunk, tehát ebből kell a lehető legtöbbet kihoznunk. A házi kertektől a nagygazdaságokig széles ez a feladat. Miután több mint 2000 hektáron végzünk integrátori tevékenységet, nem utasítjuk el partnereink közül a legkisebbeket sem.

  • Mi alapján választ ilyen esetben az ember traktort? Vagy minden kategóriából kell lenni a gépparkban egynek?

Még pályázati források álltak a rendelkezésünkre, ennek ellenére nagyon meggondoltuk, hogy mit vásároljunk. Voltak is, vannak is traktoraink, tapasztalatunk is, elképzeléseink is voltak előre. Egy új traktornál az ár az egyik szempont, mégsem a legfontosabb. Ha a megfelelő teljesítményt megtaláltuk, akkor tulajdonosként ill. üzemeltetőként a fogyasztás lesz a mindennap visszatérő mérce, főleg bérmunkánál. Így aztán napi 12 hektáron dolgoztatva próbára tettük a kiválasztott traktorokat az egyik meglévő gépünkkel. Az eredményre senki sem számított: a fogyasztásban 75 liter gázolaj lett a differencia, a Deutz-Fahr traktorok javára (275 literrel szemben 200 literrel nyerték a versenyt. Ott dőlt el a verseny, egy 166 LE-s és egy 263 LE-s traktort vásároltunk a Dorker Kft.-től.

  • Elégedettséget hallok a hangjában, ezek szerint jól vizsgáztak a gépek. Most a felázott talajon is megcáfolták a kétkedőket a váltvaforgató ekével. Ez alapján várhatóak még újabb gépberuházások is a szövetkezetben?

Az itt bemutatott Vogel-Noot tárcsát a traktorokkal egyidőben vásároltuk, most pedig egy Deutz-Fahr kombájnon gondolkodunk erősen. De ez még a jövő zenéje.

Ma már országos márkaképviselettel, szervizhálózattal, bajai központtal és hét telephellyel rendelkezik a Dorker Kft. Magyaratádon Szeredai Jenő, a kaposvári telephely vezetője mutatta be a traktorokat az érdeklődőknek.

Az Agrotron traktor az egyik legkeresettebb német traktor a világon. Ez a 6160-as, középkategóriás, 166 max. teljesítményű gép terhelés alatti irányváltóval, automata pótkocsi vonófejjel, rugózott mellsőhíddal rendelkezik alapfelszerelésként.

A középkategóriás 6180-as, azaz 180 LE-s Deutz-Fahr felszereltségben ugyanaz, csak kerékméretben tér el, könnyen boldogult a 6,5 méteres TerraMas univerzális kultivátorral is.

A DEUTZ-FAHR 7250 TTV traktor tavaly az év traktora volt, két kategóriában is elnyerte ezt a díjat, nemcsak külsőségekben, de technikai paramétereivel is tarolt. Ezúttal a Vogel-Noot TerraVant vetőgép dolgozott mögötte.

Egy helyi kisgazdaságtól kölcsönözték a bemutató idejére a 99 LE-s Agrofarm 420-as traktort, ami nemcsak tulajdonosában tért el a többi erőgéptől. Ennek a típusnak – a sikere ellenére – megszűntette gyártását a DEUTZ, ma már továbbfejlesztett változata, az 5-ös széria áll a gazdálkodók rendelkezésére, 90-130 LE-s kategóriában.

A több mint 20 éves Dorker Kft. kínálatában 2014-től 440 LE-ig lehet Deutz-Fahr traktort vásárolni. A gépóriás magyarországi debütálása a januári AgrárGépshow-n lesz.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.