fbpx

Drágult, de még mindig az egyik legolcsóbb fehérjeforrás

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 17.

Még mindig a tojás az egyik legolcsóbb és legegészségesebb fehérjeforrásunk – ezt állíthatjuk még akkor is, ha a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) szeptembertől áremelésre kényszerült a súlyos aszálykárok, a szomszédban dúló háború és a jelentősen megemelkedett energiaárak miatt.

Tojás
2022-ben október 14. péntekre esett, ekkor tartották világszerte a tojás napját (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A tojás világnapja

Október 14.-én tartjuk a tojás világnapját, ebből az alkalomból néhány statisztikai adat 2022 vonatkozásában:

  • A nagyüzemi tojástermelés az év első nyolc hónapjában elérte a 780 millió tojást, ami 7%-kal kevesebb, mint a tavalyi év időarányos termelése. A csökkenés döntően a madárinfluenza járvány miatt kieső állományoknak köszönhető.
  • Idén előreláthatólag 1,1-1,2 milliárd tojást állítanak elő majd a tojástermelők (a madárinfluenza miatt leállt telepek egy része már újra működik).
  • A belföldi igény 50-52 százalékát a nagyüzemi termelés, 26 százalékát a háztáji teljesíti, 20-22 százalékát pedig az import.
  • Becslések szerint a háztáji termelésből 600 millió tojás származik, az import 480-500 millió körül mozog évente.
  • Az elmúlt évben a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a magyar lakosság egy főre számítva átlagosan 240 tojást fogyasztott, ami 2014 óta folyamatos, kismértékű növekedést mutat, de ami az elmúlt 30 évben lényegesen magasabb is volt.
  • A baromfiágazat tojástermelésből származó árbevétele 2021-ben 33,24 milliárd forintra növekedett, aminek hátterében nem csak a termelői árak növekedése áll, hanem az ezt kikényszerítő alapanyagok és más input termékek drasztikus áremelkedése is.

Biztosított a hazai igény

„A hazai tojásellátás továbbra is zavartalan a kedvezőtlen makrogazdasági hatások ellenére, ugyanakkor ez az ágazat sem tudja függetleníteni magát az energiahordozók és a takarmány-alapanyagok drasztikus árnövekedésétől” – mondta Prof. Dr. Sütő Zoltán, a Magyar Tojásszövetség elnöke.

Az alapvető élelmiszerek közül még mindig a tojás áremelkedése a legkisebb: a statisztikai adatok alapján az év első 8 hónapjában az input árak tovább növekedtek (főként a takarmány, a villamos energia és a gáz), mely emelkedés magával hozta a termelői árak 35-40 százalékos emelkedését is. Ezzel párhuzamosan a fogyasztói árak ebben az évben 37-39 százalékkal emelkedtek a fentiek miatt.

Aki tojást eszik, az nemcsak az egészségéért tesz, hanem a környezetéért is!

„A tojás a legtökéletesebb élelmiszer, mert a legmagasabb biológiai értékkel rendelkezik és a higiénikus kezelés mellett feldolgozás nélküli, azaz természetes állapotú. A magyar tojás kiváló minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot. Aki tojást eszik, az nemcsak az egészségéért tesz, hanem a környezetéért is!” – hangsúlyozta a Tojásszövetség elnöke.

„A tojás kitűnő fehérjeforrás és változatosan beilleszthető az egészséges táplálkozásba. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, D-, B1-, B2-vitamint. Az ásványi anyagok közül pedig a kalcium-, a foszfor- és a vastartalma kiemelendő. Magas biológiai értékének köszönhetően akár a hús, vagy a feldolgozott húsipari termékek helyettesítője is lehet” – mondta Wohler Veronika, dietetikus, táplálkozástudományi szakember.

Forrás: Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc