fbpx

Öt év után ezért drágul tovább a tojás

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 06.

…de a termelők így is ötéves stagnáló időszak után kaphatnak többet ezért az alapvető élelmiszerért.

10 forinttal lesz drágább darabja

A tojástermelők a drasztikusan változó termelési költségek miatt szeptembertől darabonként nettó 10 forintos termelőiár-emelésre kényszerülnek – jelentette be a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Az okok lényegében közismertek nemcsak nálunk, hanem egész Európában. Az alapanyag- és energiaárak egy éve tartó intenzív növekedése, valamint az infláció mellett még az idei történelmi aszály is generálja a termelési költségek növekedését, hiszen közvetlenül hat a takarmányárakra. A tojás fogyasztói ára egyébként az utóbbi 5 évben alig emelkedett, legalábbis kisebb ütemben, mint más olyan alapvető termékeké, mint például a tej vagy alapvető tejtermékek, a kenyér. Öt éve például januárban egy M-es tojás csomagolóhelyi ára nettó 32 forint volt, idén nyáron pedig 40. További beszédes összehasonlításul: míg a tojás 10 darabos tojás fogyasztói átlagára ebben az időszakban alig több mint 17, addig a kenyér majdnem 150, a vaj 65, a tej ára pedig bő 50 százalékkal emelkedett.

tojás

A legjobb, legbiztonságosabb a magyar

A Magyar Tojásszövetség szerint nincs tojáshiány az országban, de nem várható, hogy a saját termelésen felül olcsón hozzá lehet jutni importtojáshoz. Ugyanis a magyar gazdákhoz hasonlóan Európa más országaiban is hasonló problémákkal kell megküzdeniük a termelőknek.

„A magyar tojás kiváló minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor” – hangsúlyozta a Telexnek Sütő Zoltán, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke.

Világszerte ez van

A lengyel tojásipar képviselői is a helyi médiában jelentették be az étkezésitojás-termelők szeptemberi áremeléseit. Ezt az emelkedő termelési költségekkel, elsősorban a magas takarmány- és energiaárakkal magyarázzák. Közben ott is a tojás iránti kereslet növekedését vetítik előre, viszont a kínálat elérkezett a teljesítőképessége határaihoz. Ugyancsak áremelésekről jönnek hírek Ázsiából. csakhogy ott már a magas termelési költségek nemcsak az árakat emelik, hanem mind több termelőt kényszerítenek rá, hogy csökkentsék állományuk méretét, sőt tevékenységüket teljesen leállítsák.