fbpx

Az előzetes értesítés nélküli elbocsátás jogellenes

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 30.

Két hatósági állatorvos vízbe fojtott malacokat, ezért az őket foglalkoztató illetékes güterslohi hivatal elbocsátotta őket. Az érintett dolgozók munkaügyi bírósághoz fordultak – olvasható a botrányos eset német portálokon.

Kismalac
Az állatorvosok nem tartottá be a hatályos rendelkezéseket a kismalacok kapcsán (a fotó csak illusztráció, Horizont Média/Archívum)

Kismalacok születtek

A két hatósági állatorvost küldtek ki a güterslohi körzetben egy vágóhídra, hogy ellenőrizzék az állatok vágását. A vágóhídra szállított állományba egy koca is került, mely a helyszínen meg is ellett. Az egyik állatorvos egy vödör vízbe fojtotta a kismalacokat, kollégája nem avatkozott közbe, nem hívta fel a figyelmét a hatályos előírásokra.

Szemtanúk mobiltelefonon rögzítették az esetet, ezek alapján robbant ki a botrány. A felvételek alapján bizonyítottnak látta az esetet a hivatal, így azonnali hatállyal elbocsájtották az állatorvosokat. A két dolgozó munkaügyi bírósághoz fordult, a felmondás jogszerűségét kérdőjelezték meg.

Az állatorvos előzetes értesítés nélküli elbocsátása jogellenes volt

A munkaügyi bíróság a héten hozott ítéletet, miszerint a leölésben tevőlegesen részt nem vevő állatorvos azonnali elbocsátása nem volt jogszerű, továbbra is a hivatalnál dolgozhat.

Az állatokat leölő állatorvos által indított munkaügyi perben nem hoztak döntést, azt 2023. februárjában fogják tárgyalni.

Hatályos rendelkezések az esetre

Elméletileg malacok nem születhetnek vágóhídon; alapszabály, hogy vemhes koca szállítása tilos. Amennyiben mégis hasonló eset történik, az állatvédelmi törvény alapján az újszülött kismalacokat gázzal el kell kábítani, majd szenvedés és fájdalom nélkül kell leölni.

Jelen esetben az állatorvos által alkalmazott módszer állatkínzásnak számít. Elbocsájtásukat a foglalkoztatott hivatal erre alapozta.

Forrás: agrarheute