fbpx

Sok gazda vágott bele a napraforgó termesztésébe

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 30.

A német agráriumban nem meghatározó a napraforgó-termesztés, Németország önellátottsága ezen a téren 8 százalék körül volt a korábbi években. Az orosz-ukrán háború hatásai azonban itt is jelentős változást hoztak, tavaly 123 százalékkal nőtt a napraforgóval bevetett területek nagysága.

Napraforgó
Több, mint duplája már a német napraforgó-terület (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

A német gazdák spontán reagáltak a világpiaci helyzetre

Az áruhiány és a magas piaci árak miatt tavaly sok német gazda váltott napraforgó termesztésére, vagyis spontán reagálták le a világpiaci helyzetet. Az önellátás mértéke Németországban alig 8 százalék körül mozog, de uniós szinten sem sokkal jobb a helyzet. Így a napraforgó és az olaj iránt a kereslet továbbra is magas.

Ennek köszönhetően tavaly a német agrártermelők tavasszal esetenként vetőmaghiánnyal szembesültek. A szakemberek szerint a következő termesztési évben sem várható lényeges változás, ezért érdemes időben lerendelni a vetéshez szükséges inputanyagokat.

Hogy változott a német napraforgó-termesztés szerkezete az elmúlt termelési évben?

2021-ben országosan 38 ezer hektáron vetettek napraforgót, idén már összesen 84 ezer hektáron termelték ezt a kultúrát, vagyis egy éven belül 123 százalékkal nőtt a vetésterület.

A német gazdaságban a napraforgó még mindig kiegészítő termék, nem tartozik a fő kategóriákban. Mivel a termesztés és a vetőmag iránti kereslet alacsony volt eddig, nincsenek jóváhagyott fajták, és nemzeti fajtakísérletek sem folynak. Jellemzően Kelet-Németországban találhatók a nagyobb napraforgó területek, délen kisebb szegmens foglalkozik csak vele.

Legjelentősebb termesztési területek Brandenburg tartományban találhatók, 29 600 hektár, illetve Szász-Anhalt termelése magas még, itt 22 700 hektáron folyik a termelés.

Az uniós fajtakísérletek keretében válogatott, magas olajsavtartalmú európai fajtákat tesztelnek a főbb német termőterületeken.

Forrás: agrarheute