fbpx

Díjnyertes tenyészbikák, gyönyörű húsmarhák Berzencén

Írta: Kristóf Imre - 2022 november 30.

A kanadai gyökerekkel rendelkező, de magyar tulajdonú  Rio Alto Kft-nél, a legeltetéses húsmarha tartására ideális Duna-Dráva Nemzeti park vegyszermentes területén a közismert Aberdeen Angus vörös és fekete színváltozatát, és még a hazánkban nem elterjedt ausztrál származású Murray Grey húsmarhafajtát tenyésztik. Riportunkat „lóhátról” készítettük, az állatok téli szálláshelyére terelése közben.

Lovas terelés

Mint az amerikai cowboyok, lóháton terelik a marhákat a Somogy megyei Berzencén. Bevált módja ez a marhákkal való foglalkozásnak, mert alapvetően nem félnek a lovaktól az állatok, és nagyon közel lehet menni hozzájuk. Lehet látni, hogy jó a fű, és még lehetne legeltetni, de hagyni kell a természetet is regenerálódni, ezért hajtják a somogyudvarhelyi téli szállásukra az állatokat, ahol réti szénát kapnak majd eleségként tavaszig. Az első marhagulya az Ausztráliából származó Murray Grey fajtájú. Tehenek és borjaik békésen mennek a lovasok terelésének engedelmeskedve.

Mihalecz András
Mihalecz András, a Rio Alto Kft. tulajdonos ügyvezetője

Ez egy teljesen új fajta Európában, és különösen nóvumnak számít Magyarországon, amit mi hat évvel ezelőtt kezdtünk el tenyészteni, és úgy tűnik, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket. Különösen fontos most a Murray Grey fajtának a jelenléte hazánkban, mert a klímaváltozás miatti szélsőséges időjárást jól viseli. A mínusz 20 fokot és a nyári plusz 35-40 fokot, valamint a kitartó szárazságot is jól tűri, hiszen a származási helye – az ausztrál sivatagos környezet – erre tette alkalmassá. Egyéb termelési szempontból sem marad le egyetlen húsmarhafajta versenytársától sem. És amit még a saját tapasztalatainkból ki kell emelnem, hogy rendkívül jól márványozódik a húsa, tehát a gasztronómiai értéke is kiváló – mondta stábunknak Mihalecz András, a Rio Alto Kft. tulajdonos ügyvezetője.

Murray Grey tehén borjával Berzencén

Vörös és fekete…

Az út túloldalán láthatóan rendkívül szelídek a Rio Alto Kft. angus marhái is, melyek közül mind a két színváltozatot tenyésztik. A skóciai eredetű Aberdeen Angus marha az egyik legdinamikusabban terjedő fajta az egész világon. Ez annak köszönhető, hogy a föld bármely területén kiválóan alkalmazkodik az éghajlathoz, és nagyon jól szaporodik. A Rio Alto Kft.-nél a sokéves tenyésztői munka eredményeképpen már jelentős számú (500-550 db) és magas tenyészértéket képviselő állománnyal rendelkeznek. – Ezen a legelőn látunk teheneket, vemhes üszőket és idei borjakat is, a tenyészbikák ilyenkor már nincsenek köztük, mert csak a nyár első hónapjaiban kerülnek a tehenekre, hogy egykorú állomány születhessen. Elfogultság nélkül mondhatom, hogy idén az egyik legjobb évjáratunk van, gyönyörűek nemcsak a borjak, hanem a tehenek is. Ez azért jó, mert fontos, hogy ezek a vemhes állatok a téli szálláson is meg tudják őrizni ezt a kondíciójukat a tavaszi ellésig.

angus marhák
Vörös és fekete angus marhák Berzencén

Díjnyertes tenyészbikák közt

A spanyol bikaviadalokkal ellentétben itt a tenyészbikák is igen szelídek, mondhatni, rá se hederítenek, ha közel megyünk hozzájuk egy-egy jó kép elkészítéséért. Vörös Aberdeen Angus, Murray Grey és egy különleges fekete színű egyed, az oldalán, hasán fehér csíkkal, vegyesen láthatóak. – Ezek a tenyészállatok termékenyítették meg a legelőkön látott gulyákat, ahol az előbb voltunk. Minden évben állítunk elő tenyészbikákat, nemcsak saját célra, hanem eladásra is. Az elsők között voltunk, akik Magyarországon elkezdték tenyészteni az Aberdeen Angus fajtát, és a közel 30 év alatt már legalább ezer tenyészbikát adtunk el Magyarországon és Európában, amire büszkék vagyunk.

Díjnyertes Aberdeen Angus és Murray Grey tenyészbikák

Tartunk egy érdekes fajtát: a Galoway-t. Ez is Skóciából származik, úgy is hívják, hogy a skót bölény, mert nagyon hasonlít rá a feje. Mindösszesen 25-30 nőivarú egyedünk van, és ez a két tenyészbikánk, ami termékenyíti őket. Ez egy szűk piaccal rendelkezik, de egyébként kiváló értékei vannak. Kisebb hobbi farmon már néhány állat, rendben tudja tartani a legelőt. Winston Churchill volt nagy Galloway-rajongó. Kiállításokra járt a kedvenc tenyészbikájával. Mi is elvisszük őket, mert nagyon szeretik a felnőttek és a gyerekek is megnézni és lefényképezni.

Galloway tenyészbika

Emlékszoba kanadai relikviákkal

A somogyudvarhelyi téli szálláson az irodában láthatók a tenyésztési díjak, kupák az évtizedes kiváló tenyésztői munka elismeréseként. Érdekességként egy külön szobát rendeztek be az 1883-ban Kanadában alapított cég relikviáiból. – Közel harminc évvel ezelőtt az akkori tulajdonos úgy döntött, hogy Európában is lábat szeretne vetni, mert egy kiemelkedő Aberdeen Angus genetikával rendelkeztek. Az volt a cél, hogy egy meghatározó genetikai bázis legyen Közép-Európában, elsősorban a magyar tenyésztők kiszolgálása érdekében, amit talán sikerült is elérni – összegezte Mihalecz András, a Rio Alto Kft. tulajdonos ügyvezetője.

Videó és képek: Kristóf Imre/Horizont Média