fbpx

A dán sertésállomány is drasztikusan visszaesett

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 21.

Az elmúlt húsz év legalacsonyabb statisztikai adatait érte el a dán sertésállomány. Ennek köszönhetően a sertésexportjuk is csökkent, mely Németországban is gondot jelenthet.

Sertés
Csökken Dániában is a sertésállomány (fotó csak illusztráció, Horizont Média/Barna Ferenc)

Mélyponton a dán sertéságazat

Dániában is tömegesen csökkentik a sertésállományok létszámát az állattenyésztők. A dán statisztikai hivatal adatai szerint 2022. október 1-jén összesen csak 11,90 millió sertést tartottak Dániában; ez 1,31 millió állattal, 9,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ezzel az elmúlt 20 év alatt az októberi számok a legalacsonyabb szintet érték el a sertéságazatban. Ez természetesen a vágási számokban is megmutatkoznak, az előző év azonos időszakához képest, januártól novemberig majd 3 százalékkal kevesebb állatot vittek a vágóhidakra.

A vágási számokban a visszaesés még azért nem olyan látványos, mivel a kiesett állományt a korábban exportra szánt sertésekkel helyettesítik.

A csökkenés minden kategóriában tapasztalható:

  • hízósertés – 11,5 százalék;
  • malac – 7,9 százalék;
  • koca – 7,1 százalék.

A dán szakemberek szerint a sertéstartás visszaesésének két fő oka van: a magas termelési költségek (takarmány és energia), valamint a 2021 nyara óta tapasztalható – a termelési költségekhez viszonyított – alacsony felvásárlási árak.

Folyamatosan csökken a dán export

A „Danske Svineproducenter” szerint a németországi malacexport 2022 januárjától novemberig 11,9 százalékkal, csaknem 5,09 millió darabra esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Ez azért is aggasztó a német gazdaság számára, mivel a belföldi termelés is csökken náluk ezen a téren.

Az egyébként a havi 500 ezres malac körül ingadozó dán szállítások októberben már csak 390 ezret tettek ki, novemberben pedig már csak 285 ezret. Novemberben a Dániából érkező malacimport 47 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos hónapjától.

További agrárgazdasági híreinket olvashatják portálunkon a tematikus rovatválasztással.

Forrás: agrarheute