Bezárás

Fontos piaca a mezőgazdasági termékeinknek Kanada

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 21.

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar prémium termékei találnak piacra Kanadában – gazdasági, élelmezési, környezetvédelmi és oktatási kérdésekről egyeztetett Nagy István agrárminiszter Marie-Claude Bibeau-val, kanadai kollégájával Montrealban.

Kakas és tyúk
Prémium termékeinket veszik Kanadásban, többek között baromfi és abból készült termékek találnak vevőre (fotó: Horizont Média/Archívum)

Élénk gazdasági kapcsolatok

Nagy István kiemelte, hogy a gazdasági kapcsolatok igen élénkek a két ország között. A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar prémium termékei találnak itt piacra, a kacsa és a csirke mellett a nyúlhús is megjelent az észak-amerikai országban.

A kanadai fogyasztók a fenntartható módon előállított, egészséges élelmiszereket részesítik előnyben, ez irány mutathat a magyar mezőgazdasági termelőknek.

Az állattenyésztésben is kiemelt együttműködés van a két nemzet között. A magyar agrárminiszter a kanadai állategészségügyi hatóságnak is köszönetet mondott, hiszen a madárinfluenza kapcsán a regionalizációt alkalmazzák. A tárcavezető azt kérte, a magyar sertések vonatkozásában is tárgyalja meg a két ország hatósága, hogy ugyanezt az elvet kövessék a gyakorlatban.

Szabadkereskedelmi megállapodás és oktatás

A kormány asztalán van a Kanadával kialakított szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) ratifikálása, azonban a társadalmi vetületeit is meg kell vizsgálni a kezdeményezésnek. A folyamatnak nagy lendületet adhat, hogy Hollandia és Németország már elvégezte a ratifikációt a CETA vonatkozásában. A miniszter szerint a magyar gazdaság számára is előnyös lehet a megállapodás.

Nagy István reményét fejezete ki azzal kapcsolatban is, hogy az egyetemi képzések, oktatók, és hallgatókat tekintetében is szorosabbra lehet fűzni a kétoldalú kapcsolatokat. Hangsúlyozta, a „jótól nem szégyen tanulni” és Kanadának olyan eredményei vannak, amelyek mögötti tudást szeretnénk jobban megismerni.

A biztonságos élelmezés kulcskérdés, ezért kiemelten fontos a precíziós eszközök alkalmazása, éppen ezért alkottuk meg hazánk Digitális Agrárstratégiáját és ezért szeretnénk az észak-amerikai ország tapasztalataira támaszkodni – tette hozzá az agrártárca vezetője.

Forrás: AM/Sajtóközlemény