Bezárás

Újra tömőlúd – a Békés megyei madárinfluenza kitörés

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 30.

A magas patogenitású madárinfluenza vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy tótkomlósi település közigazgatási területén lévő tömőlúdtelep állatainál – ezzel a járvány már Békés megyét is elérte.

Lúd
Terjed területileg a madárinfluenza, az esetszámok is emelkednek (a fotó csak illusztráció, Pixabay)

Az érintett lúdállomány felszámolása lezajlott

A Békés megyei Tótkomlós településen található, mintegy 3.080 db tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a gazdaság állatainál.

Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték az érintett állomány felszámolását, annak érdekében, hogy elejét vegyék a járvány továbbterjedésének. Az érintett gazdaság körül a szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a kibővített megfigyelési körzetet.

Érvényes korlátozások

Továbbra is hatályban vannak a korábbi madárinfluenza-kitörések okán bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye vírusmentes területein. A fentieken túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző, kötelező tamponvizsgálat.

A Nébih nyomatékosan felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg állományuk megóvása érdekében, az állatokat tartsák zártan és törekedjenek a járványvédelmi előírások szigorú betartására!

Jelenleg országosan 67-nél jár a novemberi kitörések száma, a terjedés üteme gyorsult, pár nap alatt majdnem megduplázódtak az esetszámok.

A járványhelyzettel összefüggő, aktuális információkról és a járványvédelmi előírásokról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak az ágazat mezőgazdasági termelői.

Forrás: Nébih