fbpx

Nem nagy területen, de agresszíven jelen van a vírus

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 25.

Csak november hónapban 36 madárinfluenza kitörést regisztráltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Jelenleg két megyében van jelen aktívan a vírus, így Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében tilos a víziszárnyasok telepítése, mozgatása.

Ludak a ketrecben
Jelenleg még csak a víziszárnyasok kapcsán mutatták ki a vírus jelenlétét az érintett megyékben (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Most a legfontosabb feladat, a terjedés megakadályozása

2022. november 23-ig 36 madárinfluenzás esetet mutatott ki a Nébih laboratóriuma. Egy kivételével mind az intenzív technológiával tartott víziszárnyasokat érintette (többség tömő állomány volt, lúd vagy kacsa).

A korábbinál szigorúbb járványügyi intézkedéseket vezettek be, azaz nemcsak a madárinfluenza vírusával fertőzött és a korlátozás alá eső vidékeken hatályosak a tiltó és korlátozó rendelkezések, hanem az érintett megyék egész területén. Így üresen állnak a telepek, nem fogadnak állományt. Már a keltetőkben kikelt napos állományt leölik, mivel az említett intézkedések miatt nincs hova telepíteni – a terjedést így akadályozzák meg.

A szakemberek szerint még nem nagy kiterjedésű, és nem minősíthető súlyosnak a járvány, az állattartók felelős magatartásával, helyes termelési technológiával még megfogható a vírus terjedése.

A Nébih módosította a laboratóriumi mintakezelési rendjét, hogy az intézkedések következetes betartását, illetve a termelők munkáját támogassa.

Csökkenni fog a víziszárnyas-termelés

Az idei esztendőben a víziszárnyas-termelés lényegesen csökkenhet. Az ágazat éves eredménye, a korábbi időszakokhoz képest akár 40-50 százalékkal is visszaeshet. Ennek nem csak a mostani, két megyét érintő hullám az oka, hanem az, hogy a tavalyi járvány a nyáron átívelt, nem volt szünet. Az állattartók legfontosabb feladata most, hogy a korlátozások és tartási szabályok betartásával megállítsák a vírus terjedését terület és állomány kategóriát tekintve egyaránt.

A termelés fenntartása, a gazdák jövedelmezőségének megtartása érdekében időnként felül kell vizsgálni a korlátozásokat, és azokat a járvány enyhülésével arányosan mérsékelni kell.

Uniós szinten még durvább a helyzet, ott már teljesen egybefolynak a fertőzési szezonok, ezért egyre többen igényelnék a madárinfluenza elleni vakcinák alkalmazását.