fbpx

Lesz madárinfluenza elleni vakcina

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 02.

Az első eredmények legkorábban decemberben lesznek – három madárinfluenza elleni vakcina is a tesztszakaszba érkezett a holland laborokban.

Baromfi, itató
A gazdaság több szegmenséből érkeznek a hangok, kell egy új, innovatív megoldás a madárinfluenza ellen (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Egyre hangosabbak az agrárium szereplői, kell a védőoltás

A madárinfluenza elleni hatékony oltóanyagra vonatkozó igényt egyre többen fogalmazzák meg, mezőgazdasági termelők, gazdasági szakemberek egyaránt. A nyár korábban madárinfluenza-fertőzéstől mentes volt, azonban idén már nem ért véget a járvány a költöző madarak áprilisi távozásával, egybefolytak a szezonok. Így a fertőzött állományok selejtezése, a szállítási és termelési tilalmak miatt a baromfiágazatot jelentős károk érik.

A folyamatos termeléshez kell a védekezéshez egy új, innovatív megoldás.

Hollandiában három madárinfluenza elleni vakcina tojótyúkokra gyakorolt hatását vizsgálják, mindhárom különböző gyógyszergyártó cég fejlesztése. Az első eredmények azonban december előtt nem várhatóak. Vizsgálják a vakcina hatékonyságát, a vírus terjedésére gyakorolt hatását, valamint az állatok reakcióját, a mellékhatásokat.

A védőoltás buktatója

A tudós szerint azonban az oltás kapcsán több probléma is felmerülhet. Amennyiben egy beoltott állomány megfertőződik madárinfluenzával, tünetek nélkül lehet vírushordozó, és észrevétlenül terjesztheti a betegséget, ha oltatlan egyedekkel kerül kontaktba. Ezért a madárinfluenza elleni védőoltás nemcsak a betegségek elleni védelemre szolgál, hanem a vírus terjedésének megakadályozását is szavatolnia kell.

Pont ezért jelenleg él az az uniós irányelv, miszerint a vakcinázott baromfi kereskedelme korlátozott.

A tesztelt új típusú vakcináknál célként tűzték ki, hogy jobb védelmet nyújtsanak a vírus terjedése ellen. Különböző diagnosztikával is meg lehet különböztetni a vakcinázott állatokat a fertőzött állatoktól.

Forrás: agrarheute
Összeállította: Barna Ferenc