fbpx

Fertőz a madárinfluenza vírusa Európában

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 30.

Nyáron, kora ősszel havi egy-két madárinfluenzás esetet regisztráltak Németországban, októberben azonban eldurvult a helyzet: kilenc telepen összesen közel 60 ezer baromfit kellett leölni a járvány miatt.

Pulyka
Németországban a pulyka telepek esnek nagyszámban áldozatul a járványnak (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az állatokat már leölték, az istállókat pedig fertőtlenítették

Az utolsó hivatalos bejelentés október 27-én érkezett, amikor három telep volt érintve Emsland járásban. Mindhárom farmom a magas patogenitású influenza H5N1 altípusát mutatták ki. A járvány egyelőre szűk területen koncentrálódott, a nagylétszámú állattartó telepek Lorup település közigazgatási területén találhatóak: Kettő pulyka (15457 és 7974 állattal) és egy kacsa (5272 állat már vágóhídra ment volna, de a másik istállóban 5412 kiskacsát tartottak) telep volt érintve.

A kitörési helyek körül kialakítandó 3 km-es védőkörzetek és 10 km-es sugarú megfigyelési körzetek csak kis mértékben módosultak, mivel korábban már jelöltek ki korlátozási övezetektől más esetek kapcsán.

Változik a járvány terjedése

Az októberi esetek a hónap második felében történtek, többnyire libás és kacsás farmokon voltak, a beteg baromfik száma elérte a 60 ezret. Míg a nyári fertőzések a tengerparthoz közeli területeket – főleg Németország legészakibb tartományát – érintette, augusztus végére már a tengerparttól 100 km-re beljebb mutatták ki a vírust.

Szakértők szerint a járvány megváltozott: a madárinfluenza az idei szezonba már nyáron is terjedt Németországban, jellemzően a tengerparthoz közeli mezőgazdasági létesítmények voltak érintve, a tengeri madarak terjesztették a vírust.

Az ősz beálltával, a költöző madarak megjelenésével azonban egyre beljebb húzódik a fertőzés vonala, a szárazföld mélységében is megjelenik a betegség.

lúd
A vándormadarakkal egyre beljebb jön a madárinfluenza a kontinensen (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Magyarországon jelenleg jó a helyzet

Itthon az utolsó kitörések júniusban voltak, elsősorban lúd állományt, illetve kacsákat érintett Hajdú-Bihar -, Bács-Kiskun -, valamint Csongrád-Csanád megyékben.

A 2021/2022-es szezon az egyik legsúlyosabb volt Európában, közel 46 millió szárnyast érintett.

A járvány terjedésének megakadályozása érdekében fontos az állattartók felelős magatartása, az alapvető, megelőző szabályok betartása.

A madárinfluenzával kapcsolatos friss információk elérhetők a Nébih tematikus allapján.

Forrás: agrarheute és Nébih