Földhaszonbérlet – Konkrét ügyeket titoktartás mellett, később tekint át a mezőgazdasági ellenőrző albizottság

Földhaszonbérlet - Konkrét ügyeket titoktartás mellett, később tekint át a mezőgazdasági ellenőrző albizottságBudapest, 2013. április 16., kedd (MTI) – A titoktartási kötelezettség miatt nem kerültek napirendre konkrét ügyek a parlament mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának keddi ülésén, noha a tervezett napirend szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyei állami földbérlet-pályázatainak üzleti terveiben egyéves időszakra vállalt kötelezettségek teljesítéséről kapnak volna tájékoztatót a honatyák.

Sebestyén Róbert, az NFA elnöke konkrét ügyekről a titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem beszélt, ezzel lényegében a jelen lévő képviselők többsége egyetértett.

Harangozó Gábor (MSZP), az albizottság elnöke azt javasolta, hogy az ellenőrzések lezárultával, május 31. után újabb bizottsági ülés foglalkozzon a konkrét ügyekkel a titoktartási kötelmek szem előtt tartásával. Ezzel jelen lévő képviselőtársai – pártállástól függetlenül – egyetértettek.

Az NFA elnöke megnyugtatta a képviselőket, hogy a földhaszonbérleti szerződések ellenőrzését az NFA megkezdte. Jelezte: a földhaszonbérlőknek úgynevezett előrehaladási jelentési kötelezettségük van, amelyet a földalapkezelő szervezetnél folyamatosan vizsgálnak, és ellenőrzik a vállalt kötelezettségek betartását. A haszonbérleti szerződéseket az NFA a helyszínen is ellenőrzi annak érdekében, hogy a teljesítés valós tényeken alapul-e.

Több képviselő felvetette ugyanis: többen úgy kapták meg haszonbérletbe a megpályázott földet, hogy üzleti tervükben túlvállalták magukat elsősorban az állattartási kötelezettséget tekintve.

Sebestyén Róbert erre válaszul közölte, hogy az ellenőrzések eredményét jegyzőkönyvezik, azt a haszonbérlő is megkapja, és megteheti észrevételeit ezzel kapcsolatban.

Jelezte ugyanakkor, hogy a 2012. május 31-ig megkötött haszonbérleti szerződések ellenőrzésekor 575 szerződést ellenőriztek, az előrehaladási jelentést 516 haszonbérlő juttatta el az NFA-hoz, 59-től nem érkezett ilyen jelentés. Hozzátette, az állattartási kötelezettség teljesítése 90 százalékos arányú: a valamivel több mint 20 ezer nagyállategységnyi vállalásból 18 136-ot teljesítettek a haszonbérlők.

Ángyán József (Fidesz) azon felvetésére, hogy esetlegesen korrupciógyanús esetek is lehettek a földhaszonbérleti szerződések megkötésekor, az NFA elnöke úgy válaszolt, hogy az országgyűlési képviselő tegye meg a szükséges lépéseket, amennyiben ilyenről tudomása van.

MTI 2013. április 16.

agrárágazat földhasználat mezőgazdaság