fbpx

Földhaszonbérlet – MSZP: szakmaiságot nélkülöző vállalások

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 17.

Budapest, 2013. április 16., kedd (MTI) – Az MSZP szerint az állami földhaszonbérleti pályázatok során a haszonbérlők üzleti terveikben a szakmaiságot nélkülöző vállalásokat tettek annak érdekében, hogy egy-egy földrészletet elnyerhessenek.

Harangozó Gábor (MSZP), a parlament mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának elnöke kedden, a testület ülése után újságírók előtt példaként az állattartási kötelezettséget említette, amiről szerinte előre lehetett tudni, hogy nem teljesíthető.

A bizottsági ülésen a titoktartási kötelezettség miatt nem kerültek napirendre konkrét ügyek, noha a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyei állami földbérlet-pályázatainak üzleti terveiben egyéves időszakra vállalt kötelezettségek teljesítéséről kapnak volna tájékoztatót a honatyák.

Földhaszonbérlet - MSZP: szakmaiságot nélkülöző vállalások

 

Sebestyén Róbert, az NFA elnöke konkrét ügyekről a titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem beszélt, ezzel lényegében a jelen lévő képviselők többsége egyetértett.

Az ellenőrzések lezárultával, május 31. után újabb bizottsági ülés foglalkozik majd a konkrét ügyekkel a titoktartási kötelmek szem előtt tartásával.

Az MSZP sajtótájékoztatóján Gőgös Zoltán arról beszélt, hogy nem lehet senki sem nyugodt a földügyek kapcsán, mert azok a tapasztalatok, amelyekről az NFA elnöke beszélt az ülésen, például az állattartás kapcsán, szerinte okot adnak a nyugtalanságra.

Az MSZP-s szakpolitikus megjegyezte: „remélhetőleg nem az lesz a vége, mint amit sokan tapasztaltak, hogy egyes földbérlők lízingelik az állatokat a földhaszonbérleti szerződésben vállalt feltételek teljesítése érdekében”.

Hozzátette: ez később kiderül majd.

 

MTI 2013. április 16.