fbpx

Mit esznek a németek, ha felére esik a sertésállomány?

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 06.

A német sertéstartók küzdenek az EU-s követelményekkel, előírásokkal, közben a termelési költségek folyamatosan emelkednek, a felvásárlási árak pedig esnek. A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint a német sertéshústermelés drasztikus visszaesett, ez mögött pedig az áll, hogy sok gazda hagyja el a mezőgazdaság ezen ágazatát.

Sertés
Mi lesz a német sertéstartókkal, az agrárpolitika tényleg felére akarja csökkenteni az állományt? (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Példátlan mértékű a sertéstermelés visszaesése

A sertéstenyésztők érdekképviseletének elnöke szerint a vágási adatokban 1993 óta nem volt ilyen mértékű visszaesés. A szakemberek a zuhanó trend okaként számos negatív hatást határoztak meg: a Covid, mint világjárvány; az afrikai sertéspestis (ASF); a termelési költségek megugrása (energiaválság és takarmányárak); az állatjóléti technológiák bevezetése új istállók létesítése esetén.

Jelenleg a sertéstenyésztőket a takarmány és gázárak elszabadulása érinti a legfájdalmasabban. A gazdák szerint a termelési költségek malaconként várhatóan 8-10 euróval emelkednek a jelenlegi gazdasági évben a magasabb gáz- és villamosenergia-, valamint takarmány árak miatt – ez több mint 200 százalékos többletkiadást jelent. A termelők számításai szerint közel 60 eurós veszteségük van sertésenként.

Csökken az állomány, csökken az állatok súlya

A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában 9,7%-kal kevesebb sertéshúst termeltek Németországban, mint az előző évben. Darabszámot tekintve januártól augusztusig 31,5 millió sertést vágtak le, ez mintegy 3 millióval (8,9%-kal) kevesebbet, mint az előző év hasonló időszakának mutatója. A megtermelt mennyiséget tekintve még nagyobb a visszaesés, ugyanis az egyes állatoknál jellemzően a vágási súly alacsonyabb volt, mint 2021-ben.

A nagyarányú visszaesésben a hazai sertésállomány erőteljes csökkenése játszik döntő szerepet. Az ágazat rekordja közel tíz évvel ezelőtt volt, akkor csaknem 60 millió sertést vágtak le, 2022-ben előreláthatólag még a 48 milliót sem fogja elérni.

Közben agrárpolitikai törekvések azt engedik következtetni, hogy a környezeti terhelés csökkentése érdekében eleve csökkenteni szeretné a politikai a tenyészállatok számát.

Forrás: agrarheute

CÍMKÉK