fbpx

Majd 40 ezer állatot öltek le sertéspestis miatt

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 21.

Hivatalosan is bizonyított az afrikai sertéspestis jelenléte egy romániai telepen, így 39 ezer állatot öltek le a betegség további terjedésének megakadályozása érdekében – olvasható a Krónika online platformján.

Büntetőeljárás indul a gócpontot kialakító ellen

Temesvár közelében lévő Parácon már szeptember elején jelen volt a vírus, de egy állattartó az elhullott állatait nem jelentette be, és azokat illegálisan, csak 10-20 cm-es mélységbe hantolta el. A hatóságok megállapítása szerint ez lehetett a jelenlegi fertőzés kiindulási helye.

Amennyiben a Temes megyei nő időben a hatóságokhoz fordul, azonnali intézkedésekkel megelőzhették volna a nagyobb bajt, és nem kellett volna a közel 40 ezres állomány leölni.

Védik a közeli állattartó telepeket

Jelenleg az illegális hantolást lokalizálják, és próbálják a terjedést megakadályozni három méter magas rézsűk kialakításával, a terület lezárásával.

A hatóságok felhívták a gazdák figyelmét, hogy azonnal jelentsék a sertéspestis gyanús eseteket, hogy a szükséges intézkedéseket meg tudják tenni.

„Állítsuk meg az afrikai sertéspestist!”

Európai Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Hatóság (EFSA) az afrikai sertéspestis terjesztette veszélyekről szóló tájékoztató kampánya már több éve fut Európa szerte, több nyelven, így magyarul is kommunikációs és információs anyagok érhetők el a szervezet honlapján.

Forrás: KRÓNIKAonline