Ártalmatlan az emberre, de jelentős gazdasági kárt okoz

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 24.

Kilenc ország, köztük Magyarország is érintett az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, European Food Safety Authority) kampányában, melynek témája az afrikai sertéspestis (ASP, African Swine Fever), célja pedig, az Európai terjedés megállítása.

 

Mezőgazdaság, sertéspestis
Súlyos károkat okozhat az állattenyésztésben, vadgazdálkodásban a sertéspestis (Fotó: EFSA, kampány)

 

Tavaly nyáron az EFSA a délkelet-európai országokban indított ASP szemléletformáló kampányt

A programban az „aggodalomra okot adó régió”, azaz azon országok hatóságai vettek részt, amelyek szomszédságában a betegség már megjelent.

Az első körös területek:

  • Albánia,
  • Bosznia és Hercegovina,
  • Horvátország,
  • Görögország,
  • Koszovó,
  • Montenegró,
  • Észak-Macedónia,
  • Szerbia,
  • Szlovénia.

Az EFSA most elsősorban a sertéstartó gazdákat célozva kiterjeszti a kampányt Magyarországra, Bulgáriára, Csehországra, Litvániára, Lettországra, Lengyelországra, Szlovákiára, Észtországra és Romániára.

 

Nikolaus Kriz, az EFSA állat- és növény-egészségügyi egységének vezetője

„Tudományos szervezetként fáradhatatlanul dolgozunk azon, hogy olyan értékeléseket készítsünk, és olyan ajánlásokat tegyünk, amelyek segíthetnek az afrikai sertéspestis által fenyegetett országoknak megvédeni állataikat és gazdaságaikat. … Tavaly úgy döntöttünk, hogy a tudományos ismereteinket a helyszínre, egy gyakorlatiasabb szintre visszük és megmutatjuk, hogy az EFSA elkötelezetten segít a gazdáknak és másoknak, akik e szörnyű betegség árnyékában élnek. A kampányt jól fogadták az első körbe bevont országok, ezért most még több érintett figyelmét szeretnénk felhívni a felismerés, a megelőzés és a bejelentés fontosságára.”

A kampány kiegészíti az Európai Bizottság és más nemzetközi szervezetek folyamatos erőfeszítéseit, amelyek célja a betegség felszámolása Európában.

 

Mi az az afrikai sertéspestis?

Az afrikai sertéspestis (ASP, African Swine Fever) egy, a házisertéseket és vaddisznókat érintő, vírus okozta betegség. A vírus ártalmatlan az emberre, de számos országban jelentős gazdasági kárt okozott már. Nincs ellene oltás, ezért egy járványkitörés nagyszámú házisertés leölését teszi szükségessé az érintett területeken.

 

Mezőgazdaság, sertéspestis
Elsődleges célközönség a mezőgazdasági termelők, állattenyésztők (Fotó: EFSA, kampány)

 

A kampány elsősorban a sertéstenyésztőket veszi célba

A jelenlegi projekt a házisertésekkel és a vaddisznókkal kapcsolatba kerülő embereket és csoportokat, különösen a sertéstenyésztőket célozza, és segíti az ASP felismerését mind a 18 országban. Megvalósítása a helyi hatósági és szolgáltató állatorvosok, gazdálkodói csoportok, vadásztársaságok, határrendészet és más érintett szervek felbecsülhetetlen segítségével zajlik.

Az ASP-járvány pusztító hatásai miatt a felismerés, a megelőzés és a jelentés kulcsszerepet játszik a betegség megfékezésében. Ennek megfelelően a kampány kulcsszavai: Felismerés, Megelőzés, Jelentés.

Az EFSA a kampány során többek között tájékoztatókat, infografikákat, használatra kész közösségimédia-bejegyzéseket oszt meg. Bővebb információt a kampány webhelyén talál.

 

Forrás: Premier Hungary Communications, Sajtóanyag