fbpx

Mennyit kérnek a német sertés kilójáért?

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 26.

Nem tudják érvényesíteni követeléseiket a német sertéstartók, a héten nem emelkedett a sertáshús ára Németországban. Eközben az unió sertésállománya csökken, ennek megfelelően Hollandiában tovább emelkedtek ebben a szektorban az árak.

Sertés
Gyorsan felszívja a piac a kínálatot, mégsem növekedett tovább a sertésár Németországban (fotó: Pixabay)

Németország, ezzel együtt az EU sertésállománya egyre kisebb

Nem nevezhető nagynak a vágásra kész sertések kapcsán a kínálat, a piacon gyorsan vevőre találnak a vágósertések. Az európai sertéspiacra inkább a kereslet a jellemző, így az utóbbi időkben emelkedtek az árak.

Az utolsó héten azonban Németországban elérte azt a szintet, ahol megrekedtek az árak. A vágóhidak attól tartanak, hogy a folyamatos emeléssel elérhetik a kereskedelemben azt az árat, amit már a fogyasztók nem hajlandók megfizetni, így a rendelések rajtuk maradnak.

A jelenlegi árak az Európán kívüli kereskedést is nehezíti, mivel az itteni – aránylag magas – ár a világpiaci szint felett van.

Az internetes sertéstőzsde aukcióján a héten 2,38 és 2,39 euró közötti sávban ment a vágósertés kilója – ez azt jelenti, hogy az előző aukció áraihoz képest nincs változás.

Az utolsó átlagos vágási súly 96,7 kg volt, ez az előző héthez képest 0,1 kg-os növekedést jelent. Ebből arra lehet következtetni, hogy az élőkínálat stagnál, nem fog tovább csökkenni.

A malacok ára emelkedik, a vágókocáknál stagnálás tapasztalható

Tovább emelkednek a malacárak a jelenleg értékelt héten, bár van kínálat, de nem elégíti ki a keresletet.

A 25 kg-os malacok esetében a február második felében 3 euróval többet kértek, mint az előző héten, vagyis darabja 80 euróért kelt el.

A vágókocák terén csekély volt a kínálat, gyorsan vevőre találtak az állatok. Az előző héthez képest az átlagár tovább nem változott: a kilójáért kért ár 1,66 euró között mozgott.

Eközben itthon az Agrármarketing Centrum népszerűsítik a sertéshúsfogyasztást, kiemelve a mangalicát. Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára – áfa és szállítási költség nélkül – 800 forint/kilogramm körül mozog.

Forrás: agrarheute