fbpx

Új rekord a motorfűrészes Stock Saw kategóriában

Írta: Agrárágazat-2022/11. lapszám cikke - 2022 november 06.

Egy profi STIHL fűrésszel kell egy 40 cm vastag tuskóról – egy alsó és felső vágással – két szeletet levágni – ez a motorfűrészes Stock Saw. Az idei, új nemzeti bajnok, a mindössze 20 éves Strúbel Bence ebben a kategóriában állított fel rekordot.

Csak a legjobb nyolc juthatott tovább

A 2022-es STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságot szeptember 24-én, a budakeszi határában fekvő Szilfatisztáson rendezték meg, ahol 11 sportfavágó ragadott fejszét és fűrészt, hogy az idei cím sorsát eldöntsék.

Korongvágás a versenyen
A STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságot a budakeszi határában fekvő Szilfa-tisztáson rendezték meg (fotó: Timbersports)

Az első fordulóban Szabó Péter, Ollé Péter, Szabó András, Bakó András, Freschli Krisztián, Andráska Zoltán, Hamvasi Ferenc, Strúbel József Dedi, Juszkó Zsolt, Strúbel Bence és Juhász István mutatta meg tudását, hogy kiderüljön, ki a legjobb nyolc sportfavágó, aki bejut az embert próbáló második körbe.

A megmérettetés az Underhand Chop versenyszámmal indult, amelynek során fejszével egy fekvő rönköt kellett kettéhasítaniuk a versenyzőknek. Ezt követően még Hamvasi Ferenc állt az első helyen, de a motorfűrészes Stock Saw végére Strúbel Bence vette át a vezetést, hiszen a leggyorsabban neki sikerült levágnia a két korongot – ráadásul 10,75-ös idejével új nemzeti rekordot állított be. A 20 éves versenyző ezt követően az álló rönkhasításnál is legyőzte a teljes mezőnyt, így az első fordulót az élen zárta. Versenyben maradt még Andráska Zoltán, Strúbel József Dedi, Juhász István, Juszkó Zsolt, Bakó András, Hamvasi Ferenc és Szabó Péter.

A Tuatai kézifűrésszel is Strúbel Bence szerezte meg az első helyet

A SpringBoard – a STIHL Timbersports versenyszámok „királynőjének” is nevezett – kategóriában a nyolc versenyző fele nem tudta a 2,5 perces szintidő alatt kettéhasítani a nyárfarönköt két méter magasban. A fiatal, tehetséges versenyző, a későbbi bajnok itt is remekelt. A sokak által a legnehezebb versenyszámnak tartott Hot Saw-ban az egyénileg épített, 60-70 lóerős motorfűrésszel három korongot kellett levágniuk a versenyzőknek. Ebben a kategóriában a legjobb időeredményt Juhász István könyvelhette el, Strúbel József Dedi a második lett, fia, Strúbel Bence előtt.

„Örülök, hogy megszereztem az első helyet, főleg, hogy édesapám is felállhatott a dobogóra, ami nagy álma volt.” Strúbel Bence, az új bajnok

El kellett jönnie a generációváltásnak

Az összesítés alapján Strúbel Bence megszerezte első bajnoki címét, a második helyen a hétszeres magyar bajnok Juhász István végzett. „Természetes, hogy el kellett jönnie a generációváltásnak. 11 évvel ezelőtt éppen itt, a Szilfa-tisztáson indítottam el a magyar STIHL Timbersports csapatot nemzetközi útjára, és most 56 évesen még mindig a dobogón állhatok. Azt gondolom, hogy nem kell szégyenkeznem az elmúlt években elért eredményeimért, és most örömmel látom, hogy jönnek a fiatalok” – nyilatkozott a második helyezett Juhász István.

Az első három helyezett
A dobogó (fotó: Timbersports)

A dobogó harmadik fokára Strúbel József Dedi állhatott fel

Többször is elmondtam, hogy nekem az egyik legnagyobb álmom az, hogy Bencével együtt legyünk a dobogón. 53 éves vagyok, úgy szerettem volna befejezni, hogy a fiam mellett még ott állhassak. Ma ez megtörtént. Bencével egyébként sokat edzünk otthon, és ilyenkor mindig van egy kis verseny közöttünk” – mondta Strúbel József Dedi az eredményhirdetés után.

A STIHL Timbersports Világbajnokságot, ahol a magyar csapatnak is drukkolhatunk, 2022. október végén rendezik meg Svédországban, az egyéni és csapatversenyeket a hivatalos felületeken lehet majd nyomon követni.

Összeállította: Barna Ferenc
Forrás: STIHL-sajtóközlemény