fbpx

Tovább fogy a szója Kínában, tovább nő az érdeklődés iránta

Írta: Kohout Zoltán - 2022 november 05.

A műtrágyaárak növekedése, a termésbiztonság és a fehérje iránti igény mind odavezet, hogy világszerte nő a szója iránti érdeklődés piaci és növénytermesztői szempontból egyaránt.

szója
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Orientálja a termelőket

Mint többször írtunk róla, a gáz és ezzel a nitrogénalapú műtrágyák árának emelkedése, a régiónkban ráadásul az utóbbi évek száraz időjárása egyre inkább a szójatermesztés felé orientálja a szántóföldi növénytermesztők egy részét. A folyamat különösen a kukoricaszegmens termelőit érintheti, akik idén az ötéves átlag felét tudták csak realizálni betakarításkor, s közben a vetett, illetve learatott terület között is 10 százalékos negatív eltérés mutatkozik. Ezzel szemben a szója terméseredményei ebben a nehéz szezonban is csupán 24 százalékos hozamveszteséget mutatnak, ráadásul a növény inputanyagigénye, logosztikai költségei is alacsonyabbak.

Csökkenő készletek

Közben a piaci érdeklődés is nő a fehérjenövények, így a szója iránt. Az AgriCensus friss jelentése alapján a legnagyobb felhasználó, Kína adatai szerint bár a szójadara mennyisége enyhén fellendült a múlt héten, a készletek továbbra is csökkenő tendenciát mutattak. A Kínai Nemzeti Gabona- és Olajinformációs Központ (CNGOIC) csütörtöki közlése szerint az őrlés a héten 70 ezer tonnával 1,7 millió tonnára emelkedett, de még ez is 210 ezer tonnával alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. A szójabab-készletek tovább csökkentek a héten, 2,73 millió tonnára, ami 570 ezer tonnával csökkent az előző héthez és bő 2 millió tonnával az előző évhez képest. Ugyancsak csökkentek a szójaliszt-készletek, amiknek fogyatkozását elsősorban a takarmányipar magasabb beszerzési igénye fokozta.