fbpx

Szőlőtelepítési pályázatok emelt keretösszeggel

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 05.

Ismét lehetőség van a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására vonatkozó egyéni tervek benyújtására. A népszerű intézkedés támogatási keretösszege a 2019-2023 közötti 34 millió euróról 50 millió euróra emelkedett.

Szőlő
2024-től érvényes új szabályozás nem tartalmaz számottevő módosítást a szőlőtelepítésekkel kapcsolatban (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A költségek aktualizálása mellett a támogatási intenzitás mértéke is emelkedik

Az elmúlt egy-két évben jelentősen növekedtek a támogatás alapjául szolgáló inputanyagok költségei. Ezért a piaci árak érvényesítése érdekében a támogatás alapjául szolgáló költségtáblák frissültek, azok már a 2022. évi árakat tartalmazzák.

Amennyiben az egyéni tervben az intézkedéssel érintett terület a fekvése szerinti földrajzi árujelző szerkezetátalakítási tervnek megfelel, a támogatási intenzitás mértéke a korábbi 50%-ról 60%-ra emelkedik. Abban az esetben pedig, ha az egyéni terv egyetlen szerkezetátalakítási tervnek sem felel meg, a támogatási intenzitás a korábbi 40%-ról 50%-ra növekszik.

Szőlőterület, infografika
Termő szőlőterületek alakulása Magyarországon (infografika: MTI/KSH)

A korábbi évek gyakorlatát követve

További jó hír a szőlőtermesztőknek, hogy a Közös Agrárpolitika változásából fakadó, 2024-től érvényes új szabályozás nem tartalmaz számottevő módosítást a szőlőtelepítésekkel kapcsolatban.

A támogatások alapjául szolgáló egyéni terveket továbbra is – a korábbi évek gyakorlatát követve – három évre lehet majd benyújtani november 2-a és november 30-a között.

További pályázatokkal, támogatásokkal kapcsolatos híreinket olvashatják portálunk megfelelő rovatában.

Forrás: AM Sajtóiroda