fbpx

A Horsch és a koronavírus

Írta: Szerkesztőség - 2020 május 14.

Az élet egy kicsit a feje tetejére állt! Egy olyan ellenféllel állunk szemben, amellyel még nem találkoztunk: nincs róla sok biztos tudás, és a tömérdek kusza információ, ami szembejön, csak elbizonytalanítja az embereket.

A Horsch gyárban teljes gőzzel megy a munka; a tavaszra leszerződött gépeket késedelem nélkül szeretnénk kiszállítani a termelőknek. Az irodai munka egy részét home office-ban végzik, vagy az irodákban váltásban dolgoznak, hogy minél kevesebben legyenek egyszerre bezárt környezetben. Szerencsére a mezőgazdaságban a legtöbben kint, a mezőn vagyunk, és így könnyebben be tudjuk tartani a védőtávolságokat a vírusterjedés megfékezése érdekében.

A mezőgazdaság nem állhat meg. Aki ebből él, az tudja, hogy amikor eljött a növényvédelem ideje, akkor azt kell csinálni, és ha a vetés ideje itt van, akkor bizony menni kell a földekre.

Azok a termelők, akik gépberuházás előtt állnak, nagyon sok információt össze tudnak szedni a gazdatársaktól, az internetről, akár saját tesztelések útján is. Az is igaz, hogy aki augusztusban új vetőgéppel szeretné elvetni a repcét, annak hamarosan meg kell rendelnie a vetőgépet.

Pronto 4 DC – könnyen vontatható

A Horsch Pronto vetőgép nagyon jól ismert és többszörösen bizonyított Magyarországon. A valamikor kitalált Pronto-elv nagyon jól bevált. Magágyat készít, földet aprít, ezt lehengereli és egy autópályát készít, majd a vetőcsoroszlyák ezen haladva pontos mélységtartás mellett a vetőmagot a földbe helyezik. A pontos vetés, pontos mélységtartás nemcsak az aprómagvaknál, mint a repce, fontos, hogy kikeljen a mag, hanem a búza vetésénél is, és már sokan felismerték, hogy ha egyenletesen sekélyebben el tudjuk vetni a búzát, az még szárazságban is egyenletesen kel, jobban bokrosodik. Az alacsony csírával vetett növény sokkal jobban érzi magát, jobban bokrosodik, és erőteljesebb, egyforma állományt képes alkotni. Ha jobb, magasabb minőségű vetőmagot vásárolunk, ami természetesen drágább is, de a hagyományos norma 50-60%-át vetjük, hektárköltségünk ugyanaz, ellenben sokkal jobb, egészségesebb az állomány, könnyebb a növényvédelem.

A Horsch a Pronto vetőcsoroszlyát továbbfejlesztette. Fejleszteni, jobbnak lenni, jobbat csinálni – mindig van hely. Az egyik irány a standard csoroszlya még stabilabb, strapabíróbb, kopásszegényebb kialakítása. A másik a direktvetés által támasztott igény, a nagy és stabil csoroszlyanyomás. A PowerDisc vetőcsoroszlya, amely először a Serto vetőgépben jelent meg és most már a Pronto vetőgépekben is megtalálható, erre képes. A harmadik: a szemenkénti vetéshez alkalmas csoroszlya. Búzát szemenként vetni? Minek azt? Csak a gond van vele, kalibrált vetőmag kell hozzá! – és ennyi!

Szemenként vetett búza


HORSCH RowControl

Amennyiben megvan a kalibrált mag, onnantól kezdve az egész a szemenként vetés mellett szól. A búza egy individuum! – ami azt jelenti, hogy nem szereti, ha másik növény nagyon közel van; ebben az esetben inkább felfelé, a fény irányába nyurgul. Az egyenletesebb eloszlás mellett nem felfelé nyurgul, hanem erőteljesebb gyökérzetet képez, és jobban bokrosodik. A gyakorlati tapasztalat ezenfelül az, hogy a szemenként vetett búza közel 20%kal kevesebb N-műtrágyából képes elérni azt a termést, mint a hagyományos vetésű, jóval nagyobb vetőmagnormával vetett állomány. Az állomány kezelése is egyszerűbb, és költségbarátabb, ugyanis egy egészségesebb állományunk fejlődik, amelyet könnyebb karban tartani.

A Pronto vetőgépen egy óriási újdonság a RowCotroll, amellyel az összes sort lehet szakaszolni, így a forgókon vagy sarkos területen igencsak lehet vetőmagot spórolni, valamint a rávetések csökkentésével a betegségek gócpontjai is minimalizálhatóak. A Horsch Pronto GPS-alapú helyspecifikus vetésre is alkalmas, illetve a műtrágya verziós PPF kivitellel úgyszintén precízen juttathatjuk ki a kívánt menynyiséget a mag alá vagy mag mellé.

Az esetleges kérdésekre az Axiál home office-os értékesítői is szívesen válaszolnak.

A Horsch Pronto-elv a nyerő!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302