fbpx

Ültess fát, telepíts erdőt! (Videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 május 15.

2030-ig 27%-os erdővel való borítottságot szeretne Magyarországon elérni a kormány, ehhez pedig jelentősen megemelt támogatásokkal ösztönzi a magánszemélyeket és az önkormányzatokat egyaránt. Nagy István agrárminiszter az Agrárágazatnak adott exkluzív interjújában vázolta a közel jövőbeni feladatokat.

Milliós támogatások

Több lépcsőben, széleskörű támogatásokkal lehet ezt az erdősítési célkitűzést elérni – mondta Nagy István. – Vegyük először is sorra az állami erdészeteket: nekik nagyon fontos az erdők minőségi felújítása, de mivel új területük nem sok van, az őshonos fák, fajták megőrzésével és a minőségi erdő fenntartásával kell, hogy foglalkozzanak. Ahhoz, hogy bővíteni tudjuk a terület nagyságát, a magánszektort kell rávennünk arra, hogy telepítsen erdőt. Ez pedig nem megy másképpen, csak ha megnöveljük a támogatások mértékét. Ezért 80 és 130%-al megnöveltük az adható támogatások körét a gazdálkodók számára. Míg eddig 3 millió forint volt egy tölgyes-bükkös telepítés költségeinek támogatása, ezt most 5 millióra emeltük. Az akác-nyaras telepítés költsége 3 millióról szintén 5 millió forintra emelkedett, tehát egy nagy lehetőséget tudunk biztosítani mindenki számára. Kitoltuk továbbá egységesen 12 évre az erdőgazdálkodók jövedelempótló támogatását, tehát nyugodtan fogalmazhatok úgy, hogy akinek gyenge minőségű területe van, aki csak úgy tudott növénytermesztést folytatni, hogy az európai uniós támogatásokkal volt egyáltalán 0-ra futtatható, az inkább telepítsen erdőt, mert sokkal jobban jár – fogalmazott az agrárminiszter.

Önkormányzatok, civil szervezetek segítése

Nagy István ismertetette továbbá a közterek fásításának tervét is. – Ahhoz, hogy minél több fát tudjunk telepíteni, és ezáltal a 27 %-os erdősítettséget el tudjuk érni, további támogatásokat tudunk adni. Ilyen még az elhagyott honvédségi területek, a barnamezős és a kármentesítésre szolgáló területek fásítása. A Magyar Vidékfejlesztési Hálózat forrásaiból csoportosítottunk át mintegy 500 millió forintot, hogy pályázhassanak civil szervezetek, önkormányzatok is terek, ligetek parkjainak a felújítására. Kiemelt cél a települések közötti utak melletti fásítás is, mert csak akkor lesz ez a program sikeres, ha mindenki magáénak érzi, ezt a feladatott.