fbpx

Az agrártárca bővíteni kívánja az állatjóléti programokat

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 15.

A Közös Agrárpolitika (KAP) 2023-tól induló új szakaszában az agrártárca bővíteni kívánja az állatjóléti programok körét. Erre a támogatási lehetőségre a húsmarhatartók is számíthatnak – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Keszthelyen.

Szarvasmarhák
Az állatjóléti feltételek javítása végső soron a termelés hatékonyságát növelik (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Jövedelmező és fenntartható módon történő gazdálkodás

Az Európai Bizottságnak tavaly év végén benyújtott KAP Stratégiai Tervben számos tervezett intézkedés segíti a húsmarha ágazatot. Az állattartó telepek fejlesztési lehetőségei, a termeléshez kötött ágazati támogatások vagy a gyepgazdálkodáshoz kapcsolódó számos intézkedés jelentős segítséget jelent az állattartóknak a jövedelmező és fenntartható módon történő gazdálkodásban – jelentette ki az államtitkár a húsmarhatenyésztők tanácskozásán, melynek a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa adott otthnt.

Kiemelt cél az állatjóléti támogatási lehetőség megteremtése célzottan az ágazatban, amely jelentősen hozzájárulhat a higiéniai-, a takarmányozási- és a tartási körülmények javításához.

Az állatjóléti feltételek javítása együtt jár az állomány állategészségügyi állapotának magasabb szintjével, ezzel pedig az állattartás hatékonyságát is növelik.

A támogatási konstrukció részleteiről jelenleg is egyeztetéseket folytat az agrártárca a Magyar Állattenyésztők Szövetségével, valamint az Európai Bizottsággal.

Fontos, hogy a mezőgazdasági termelők mielőbb megismerjék a követelményeket

A KAP változásairól, a támogatások új feltételeiről minél előbb tájékozódniuk kell a gazdálkodóknak, ezt biztosítania kell a szaktárcának. A 2023-as új gazdálkodási évet már a változások ismeretében, arra felkészülten kell megkezdeniük az állat-és növénytermesztők, valamint az élelmiszeripari szereplőknek.

Az államtitkár megerősítette, hogy a források rendelkezésre állnak, így a húsmarhatenyésztőknek is biztosított a fejlődés lehetősége. Az elképzelések szerint a támogatáspolitika kiemelten ösztönözi a termelői együttműködések közös fejlesztéseit. Az agrártámogatásoknak elsősorban a hozzáadott érték és a hatékonyság növelését kell segíteniük.

Forrás: AM/Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc