fbpx

A NAK visszaperelné a gazdák 21 milliárdos vadkárát

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 29.

Eddig a vadászatra jogosultak jártak jól, a gazdák pedig bő 20 milliárdos kárt könyveltek el. A NAK fordítana ezen a képleten.

Megváltoznak az erőviszonyok

Évente 700 ezer tonnányi, 21 milliárdos értékű vadkár keletkezik a nagyvadak miatt Magyarországon, a megelőzés pótlólagos költségit nem is számolva. A gazdák jelentős veszteségeket szenvednek el évről-évre – mondta az Agrárszektor 2023 Konferencián a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Győrffy Balázs bejelentette, hogy a NAK saját vállalkozást alapít, és megvásárolja a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseit, ezáltal előzetes forrást biztosítanak a károsultaknak, és ezen keresztül a vadászatra jogosultak és gazdálkodók közötti erőviszonyok megváltozhatnak.

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

21 milliárdos kárra 3 milliárdot kapnak a gazdák

A nagy kár annak is következménye, hogy bár 17-szer több nagyvadat lőnek ki ma, mint a 60-as években, az öt nagyvad (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon) létszáma legkevesebb ötszörösére nőtt. Számítások szerint mintegy 800 ezer nagyvad él hazánkban, s a felduzzadt állomány évente 1,4 millió tonna szálas, lédús és szemes táplálékot fogyaszt el (ebből 0,1 millió tonna a vadászatra jogosultak által kijuttatott vadtakarmány, és becslések szerint 700 ezer tonnányi terményt esznek meg a vadak). Ehhez a 21 milliárd forint értékű vadkárhoz mérten a gazdálkodók évente csupán 3 milliárd forintnyi kompenzációt kapnak (ugyancsak nem számítva ebbe az egyenlegbe a járulékos védekezési, helyreállítási költségeket).

Ma nem lehet behajtani a vadkárt…

Győrffy Balázs ezért azt szorgalmazza, annyi nagyvad legyen az országban, amennyit el tud tartani a vadászszakma. A kamara egy céget alapít, amely meg fogja vásárolni a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseit, hogy megváltozzon az az erőtér, ami szerint a vadászatra jogosultak erőfölényben vannak a gazdálkodókkal szemben. Jelenleg ugyanis a vadkár megtérítését a termelők a vadászatra jogosultakon nem vagy csak nagyon nehezen, illetve hosszú idő alatt tudják érvényesíteni. Ez pedig számukra likviditási gondokat is okozhat. Ha a NAK megvásárolja a vadkárkövetelést, azzal előzetes forrást biztosítanak a gazdálkodóknak. Ezt követően pedig a cég kiperli a jogos vadkárt az érintettektől, és a kiperelt összeget is odaadja a gazdálkodóknak.

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Ideje elgondolkodniuk

Megítélése szerint ez az új felállás csak azoknak okoz problémát, akik eddig nem fizették valós összegen a vadkárt. – Azt is szeretnénk elérni, hogy a vadászatra jogosultak elgondolkodjanak azon, hogy kell-e ennyi vad Magyarországon – tette hozzá a kamara elnöke, aki egyébként maga is harmadik generációs vadász.