fbpx
942648

Ez új és nem jó: sertésinfluenzás embert találtak Angliában

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 29.

…miután légzési problémákra panaszkodott. A sertésinfluenza új törzsét, az A(H1N2)v influenzafertőzést – a jelenleg sertésekben keringő influenzavírushoz hasonlóan – először mutatták ki emberben az Egyesült Királyságban.

Hasonló volt, de ilyen nem

Az érintett személyről nem tudni, hogy sertésekkel dolgozott volna, és teljesen felépült. A fertőzés forrását még vizsgálják, s az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) közölte, hogy szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és lépéseket tesz a felügyelet fokozásáért – adta hírül a SkyNews. 2005 óta összesen 50 humán influenza A(H1N2)v esetet jelentettek világszerte, de ezek egyik sem rokon genetikailag ezzel a törzzsel. A H1N1, H1N2 és H3N2 a sertésinfluenza A vírusának fő altípusai sertésekben, és esetenként embert is megfertőznek. A korai információk alapján az UKHSA azt mondta, hogy az Egyesült Királyságban kimutatott törzs különbözik a közelmúltban a világon máshol előforduló H1N2 humán megbetegedésektől, de hasonló a brit sertésekben előforduló vírusokhoz.

Ez még nem világjárvány, de több tudás kell

Christine Middlemiss főállatorvos szerint az állatok egyes betegségei átterjedhetnek az emberre, ezért olyan fontosak az állategészségügy, az állatjólét és a biológiai biztonság magas színvonala. Hozzátette, a sertésinfluenza felfedezése nem jelenti azt, hogy a világjárvány szélén állunk, de a tudósok többet akarnak tudni. Már csak azért is, mert az úgynevezett zoonózisos betegségek közül a Covid még elég friss negatív emlék a kiemelt figyelemhez. Az influenza általában átlépi a faji korlátot azáltal, hogy megfertőzi az állatokkal szorosan érintkező embereket. Ezért a csirkékkel dolgozó embereket madárinfluenzára ellenőrzik, amelyet a vírus egy másik törzse okoz. Megnyugtató ugyanakkor, hogy még ha át is kerül egy állati vírus egy emberre, róla nem terjed tovább másik emberre, mert nem alkalmazkodott eléggé az emberi sejtekhez.