fbpx

A mezőgazdasági vadkár kérdéskörét is érintve

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 12.

A vadállomány kezelésével kapcsolatban is folyamatos szakmai párbeszédet folytat a magyar kormány szomszédaival, mivel a természeti értékek megőrzését és az erőforrások fenntartható hasznosítását fontos feladatnak tartja – derült ki Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkárának hozzászólásából Kistapolcsányban, Milan Kyseľ szlovák államtitkárral történt kétoldalú egyeztetésén, ahol a vadkár, a nagyragadozók is helyet kaptak a tematikában.

vaddisznóAz egyeztetés során kiemelt téma volt a vadállomány által a mezőgazdaságban okozott károk kezelésének metódusa (Fotó: Pixabay)

Továbblépve az együttműködésben

Az alig egy hónappal ezelőtt zárult budapesti Természeti és Vadászati Világkiállításon megkezdett párbeszédet folytatja a két állam, magasabb szintre emelve a vadállomány kezelésével kapcsolatos párbeszédet. A természeti erőforrások kezelésével kapcsolatban a gazdálkodás jelentőségét sokan alábecsülik, vagy figyelmen kívül hagyják.

Az Agrárminisztérium kiemelten kezeli a vadállomány által okozott erdő- és mezőgazdasági vadkár kérdéskörét, amellyel kapcsolatban a magyar delegáció bemutatta az agrártárca és a szakmai szervezetek bevonásával a közelmúltban készített egységes vadkárbecslési útmutatók alkalmazásának eredményeit.

Kerítésbontás és nagyragadozók

Ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódik az Agrárminisztérium azon induló programja, amelynek keretében az állami erdőgazdaságok területéről elbontják a funkciójukat betöltött, az élőhelyeket feldaraboló egykori vadvédelmi kerítéseket.

„A magyar agrárium, és azon belül a vadgazdálkodás számára új kihívást jelentenek az egyre nagyobb számban jelen lévő nagyragadozók, mint a medve, a farkas és a hiúz. Ezen a területen új szakmai együttműködés kialakítása a célunk, amelynek keretében hasznosítani tudjuk a szlovák fél jelentős tapasztalatait” – mutatott rá az államtitkár az újonnan jelentkező feladatra.

 

Forrás: AM Sajtóiroda