fbpx

Vadászok csökkenthetik a vadkárt, lőhetik a vadludakat

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 12.

A napokban lépett hatályba, a vadászati idényeket érintő jogszabály módosítása: egységesítésre került a vadlúdfajok vadászati idénye, ellentétben a korábbi gyakorlattal, mely szerint egyes tiszántúli megyékben csak decemberben kezdődhetett meg a vadászatuk.

vadlibákSúlyos mezőgazdasági károkat okozhatnak a vonuló vadmadarak (Fotó: Pixabay)

Jelentős vadkárt okoztak

A tömegesen hazánkban telelő vadlibák – főképp a Tiszántúlon – jelentős károkat okoztak több éven keresztül a mezőgazdaságban. A gazdák kérésére, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) kezdeményezésére módosították a vonatkozó jogszabályt.

Évek óta konfliktusforrás, hogy egyes természetvédelmi jelentőségű állatfajok tömeges megjelenése lokálisan komoly gazdasági problémákat okoz, ez teljesen független attól, hogy a mezőgazdasági termelők többsége elkötelezettek a természeti értékek megőrzésében.

Tiszántúli megyéink különösen érintettek ebben ezen mezőgazdasági károk kapcsán. A MAGOSZ és a NAK egyeztetéseket kezdeményezett a jogalkotóval és a hatóságokkal vadászható vadlúdfajok meghatározásának tárgyában. A probléma nagyságát mutatja, hogy például csak Hajdú-Bihar megyében a védett állatok által okozott károk több mint tízezer hektár nagyságú területet érintenek.

Javaslat az országos szintű egységesítésre

A tömegesen vonuló vadlibák által okozott kártétel mérséklése érdekében a NAK és a MAGOSZ javaslatot tett a vadászható vadlúdfajok vadászati idényeinek országos szintű egységesítésére, mivel több tiszántúli megyében az őszi időszakban azokra vadászati tilalom állt fenn, ami gátolta az eredményes védekezést.

Ezek alapján került kiadásra az Agrárminisztérium 38/2021. (X. 21.) AM rendelete, amely módosította – a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló – 79/2004. (V. 4.) FVM rendeletet.

A módosítás eredménye az idény egységesítése és az elejtési korlátozások változása

A módosítás révén megszűntek hazánkban az eddigi, területi elhelyezkedéstől függő, a nyári lúdra, a nagy lilikre és a vetési lúdra vonatkozó, eltérő időpontokban kezdődő és végződő vadászati idények. Így az említett három vadlibafaj vadászati idénye az ország teljes területén egységesen október 01-től január 31-ig tart.

Úgyszintén változtak az elejtési (teríték) korlátozások is ezen fajok vonatkozásában: az új előírás szerint nyári lúdból, vetési lúdból és nagy lilikből naponta, személyenként összesen legfeljebb hat darab ejthető el, melyből a vetési ludak száma nem lehet több kettőnél.

 

Forrás: NAK-MAGOSZ Sajtóközlemény