fbpx

Példátlan: 150 hektáron terem bio csipkebogyó a Pilisben

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 24.

A Pilis, a Gerecse, valamint a Budai-hegység által közrezárt Dorogi-medencében található Leányvár ad otthont egy különleges hazai mezőgazdasági vállalkozásnak. A Herbafarm Kft. nem mindennapi módon csipkebogyót termeszt bio formában – a Vitafer lombtrágyáival – közel 150 hektáron.

Sokféle név, sokféle vitamin

A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa cannina) gyógyhatású áltermése, gyümölcse tradicionálisan a népi gyógyászat és gasztronómia része. A csipke – vagy csodaszép, régies magyar nevein csitkenye, hecsedli, hecserli, bicske – gazdag A-, B1- és B2-, valamint K-vitaminban, továbbá különösen magas C-vitamin tartalma révén erősíti az oxidációs folyamatok szabályozását, szilárdítja a kötőszövetet, támogatja a vérerek falát, illetve fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a betegségekkel és a fertőzésekkel szemben.

Ritkaság a hatalmas bio-ültetvény

A hazánkban feldolgozásra kerülő csipkebogyó hagyományosan gyűjtésből származik, kevesen foglalkoznak kifejezetten ennek termesztésével. Bio formában pedig még annál is ritkábban, főleg 150 hektáron. Ezért is különleges az a kultúra, amit Herbafarm Kft-nél. nevelnek. A vállalkozás bő 10 éves múlttal bír, azóta csipkebogyót termesztenek az ipar különböző szereplői számára, ökológiai gazdálkodás keretében, azaz kémiai vegyszerek felhasználása nélkül.

„Anékül, hogy jelentősen megterhelnénk a talajt és a vizeket, valamint mindent összevetve a természeti környezetet, a bio gazdálkodásnak köszönhetően fenntarthatóbb módon vagyunk képesek ellátni a piaci szükségleteket hosszú távon” – tette hozzá dr. Rybaltovszki Péter, a vállalkozás ügyvezetője.

Stresszhatások ellen lombtrágyát!

A fertőzéseknek, kártevőknek általában igen kitett ökológiai gazdaságokban nagy szükség van olyan készítményekre, amelyek segítik a növényt az időjárási és más stresszhatások kivédésében. Ilyenek a Vitafer-termékek is. „A különleges vállalkozásnak a helyzetre különleges megoldást javasoltunk. Egy olyan terméket, melynek használatával az organikus termesztés továbbra is fenntartható” – mondta dr. Gerda Anikó növényorvos. A Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója hozzátette, ennek megfelelően nem nitrogéntartalmú vegyszerek, hanem növénykondicionálók használatáról beszélhetünk. A szakember szerint a növényeket több és többször jelentkező stresszhatások érik. „A tavalyi aszályt például egy természetes, norvég algakivonatot tartalmazó oldattal sikerült jól átvészelnünk” – emelte ki a Herbafarm Kft. ügyvezetője. Hozzátette: az ilyen készítmények nagyban segíthetik a fentarthatóbb gazdálkodást, mégis fokozzák a növények stressztűrő-képességét. Ráadásul jelentősen növelhetik a gyökérrendszerek fejlődését, serkentik a sejtosztódást és a sejtmegnyúlást, valamint felkészítik a növényeket a téli időszak átvészelésére is.

(Forrás: Vitafer Hungária)