fbpx

Maximalizálja a betakarítás teljesítményét! – J&M átrakókocsik

Írta: - 2023 május 25. -Hirdetés

A hatékony betakarítás nemcsak nagy teljesítményű kombájnokat, de megfelelően szervezett logisztikát is igényel. A menet közbeni magtartályürítéssel a betakarítógépek napi teljesítménye terménytől függően akár 10-30%-kal is növekedhet. Ahhoz, hogy ez zökkenőmentesen minden betakarítási körülmény közt biztonságosan, ugyanakkor talajkímélően meg lehessen valósítani, elengedhetetlen az átrakókocsik használata.

Az Ohio-i székhelyű J&M Észak-Amerika egyik legnagyobb anyagmozgató gépeket gyártó vállalata, amely 60 éves múlttal rendelkezik. Sikertermékük az 1988-ban kifejlesztett és azóta védjegyükké vált csukható sarokcsigás átrakókocsi, melyet jelenleg is 25-től 53 m3-es kivitelig gyártanak.

Jelenleg két típus érhető el a termékkínálatból teljes CE európai homologizációval: az X1925, illetve az X2431, melyek 25, illetve 31 m3 -es tartálykapacitással rendelkeznek.

Az átrakókocsik nagy szilárdságú zártszelvényekből felépülő, integrált vonórúd-alváz kialakítással rendelkeznek. A gép alvázára csavarkötéssel csatlakozik az egytengelyes, hidraulikusan állítható futómű, amely kiváló manőverezőképességet és oldalstabilitást eredményez, ugyanakkor biztosítja a 3 méteres közúti szállítási szélességet is. A talajkímélésről 900 mm széles, alacsony nyomású gumiabroncsok gondoskodnak.

J&M

A nagy méretű, tölcsér alakú acéltartály a legnagyobb betakarítógépek kiszolgálásához tervezték. A kombájnból való jó rálátást a széles kocsiszekrény aszimmetrikus felépítése biztosítja.

A gravitációs töltésű, TLT-hajtású, 14,1 m3/perc teljesítményű egycsigás ürítőrendszer gyors táblaszéli terményátrakást eredményez minimális szemtörés mellett. A termény ráfolyását a csigára hidraulikus állítású tolózár segítségével lehet szabályozni. Az „X-tended” hosszított előrenyúlású sarokcsiga hidraulikusan nyitható/csukható, mely ürítéskor kényelmes, oldalsó rálátást biztosít a gépkezelő számára. Az állítható pozíciójú ürítőcsigavég pedig precíz terményeloszlást tesz lehetővé a szállító járművön rakodáskor.

A gép opcióban 5 pontos mérlegrendszerrel szerelhető fel, mely telefonról vagy táblagépről a J&M iFarm applikáció segítségével ellenőrizhető. Az applikáció nemcsak az aktuális terménysúly megjelenítését teszi lehetővé, hanem táblaszinten pontosan dokumentálható a betakarított termésmennyiség is, akár ürítésenként lebontva. Ezen kívül rendelkezik a rendszer egy automatikus kihordócsigatolózár-elzáró funkcióval is, mely lehetővé teszi az előre beállított termésmennyiség átrakását. Például, ha 22 t terménytömegből 19 t-át szeretnénk átrakni, a rendszer automatikusan elzárja a tolózárat, ezzel elkerülve a szállító járművek túlterhelését. További opció a kocsiszekrényre szerelhető nedvességszenzor, mely a betakarított termés nedvességtartalmáról ad pontos információt. A gép természetesen kamerákkal is felszerelhető, melyek további segítséget nyújtanak a termény átrakásához, tolatáshoz vagy éppen a kocsiszekrény töltöttségének ellenőrzéséhez.

J&M

A J&M átrakókocsik előnyei:

  • Akár több kombájn összehangolt betakarítását teszi lehetővé
  • Folyamatossá teszi a betakarítási láncot
  • Különválasztja a közúti szállítást a szántófölditől
  • Ideiglenes tárolókapacitást nyújt
  • Jó terepjáró képességet biztosít
  • Talajkímélő járószerkezettel rendelkezik
  • Egyszerű felépítésű, minimális karbantartásigénnyel

Bővebb információkért keresse területileg illetékes gépértékesítési kollégáinkat!