fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Agrárágazat-2020/08. lapszám cikke - 2020 augusztus 03.

Az elmúlt hónapok és talán az év hátralévő része is a COVID-19 járvány hatásairól fog szólni. Megbecsülni is nehéz ebben a pillanatban, hogy milyen befolyással lesz a mezőgazdaságra egy-két éves viszonylatban. Ráadásul úgy tűnik, hogy a világ más sarkaiban még csak most üti fel a fejét igazán a vírus. Mi eközben örültünk az utolsó pillanatban jött esőnek, ami a kukoricát megmentette, és talán elmondható, hogy a búzának és az árpának sem ártott.

 

 

Kukorica

A  piaci résztvevők, 2020. június 10-én, a soron következő USDA-jelentést várták, amely magában foglalta a termésvárakozásokat és az átmenőkészleteket. Maga a jelentés nem okozott nagy meglepetést, ezért a piac negatívan reagált, és a korábbi napok alatt felépített áremelkedés jó részét visszaadta, így a CBOT (Chicagoi árutőzsde) a szeptemberi és decemberi jegyzéseket 3-4%-os áreséssel reagálta le. Ha Kínát nem számoljuk, az ó termésű készletek a kukoricatermelő országokban mintegy 2 millió tonnával növekedtek az előző jelentéshez képest, ami a COVID-19 miatti fogyasztáscsökkenésnek tudható be. A legnagyobb készletnövekedés az Egyesült Államokban következett be. Az USDA 3,68 millió tonnával nagyobb készletre számít, mint egy hónappal korábban. Ugyanakkor a kínai fogyasztást 3 millió tonnával magasabbra becsüli az USDA az ó termésű kukoricából, ezért a világ összes átmenőkészletét csak 1 millió tonnával, 312,91 millió tonnáról 311,95 millió tonnára csökkentette az előző jelentéshez képest, ami nem volt elegendő a korábbi áremelkedés megtartásához. A COVID-19 hatása még nem ért véget, és amennyiben további fogyasztáscsökkenés tapasztalható, úgy a piac további áreséssel fog rá reagálni.

Kukorica 2020. november (MATIF)

A jelentés új terméssel kapcsolatos várakozásai tovább növelték a nyomást az árakon, mivel az idén a tavalyi 1113,5 millió tonna helyett 1163,21 millió tonna kukoricára számíthatunk, vagyis mintegy 50 millió tonnával több termény fog rendelkezésre állni, mint tavaly. Amennyiben a fogyasztás növekedne – bár ebben megoszlanak a szakértői vélemények – feltételezhetően nem olyan mértékben, mint a termelés, ezért az USDA 315 millió tonnás szezonvégi átmenőkészlettel számol a világban, ami 3 millió tonnával több, mint az ó termésű átmenőkészlet.

Az új termésre vonatkozóan érdemes megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban 381 millió tonnával (tavaly 346 millió tonna), Argentínában 50 millió tonnával (tavaly 50 millió tonna), Brazíliában 107 millió tonnával (tavaly 101 millió tonna), míg Ukrajnában 39 millió tonnával (tavaly 36 millió tonna) számol az USDA. Tehát a nagy termelőországokból származó kukorica mennyisége várhatóan jelentősen nőni fog. A fogyasztási oldal viszont az új termés tekintetében is bizonytalan. A COVID-19 hatása itt sem jósolható meg. Egy esetleges második hullám (ha egyáltalán vége volt az elsőnek?) jelentősen eltorzíthatja a keresletet, legyen szó élelmiszer-, takarmány- vagy akár ipari felhasználásról.

 

Kukorica, 2020. december (CBOT)

Ha az Európai Unió kereslet-kínálati viszonyait tekintjük, akkor az idén az USDA szerint 68 millió tonna körüli terméssel számolhatunk, ami 2 millió tonnával több, mint a tavalyi. Ugyanakkor a szakértők szerint a fogyasztás visszaesésére is számíthatunk az EU-ban, amelynek a hatása az lehet, hogy az import visszaesik 19-20 millió tonnára. Ez főleg az ukrán piacot fogja érinteni. Az importot nagyban befolyásolja, hogy milyen vámokat fog alkalmazni az EU. Ha például nem lesz importvám, akkor az ukrán áru könnyebben piacra juthat Európában.

Az EU-n belül a várakozások szerint Franciaország több mint 15 millió tonna kukoricát fog megtermelni, ami 2,5 millió tonnával több, mint a tavalyi terméseredmény. A másik nagy versenytárs, Románia esetében az idén csak 12,8 millió tonnára számítanak a szakértők, ami 700 ezer tonnával kevesebb, mint a tavalyi rekordtermés, de így is jelentős, és ezzel a mennyiséggel Románia az egyik legnagyobb versenytársunkká vált.

A magyar termésre vonatkozó kilátásokat nagyban javították az elmúlt hónap esőzései, ennek ellenére túl korai lenne még bármilyen számot mondani a várható termésről. Országosan jelentősen eltért a lehullott csapadék mennyisége, és valahol rekordtermést várnak, de akad olyan szeglete is az országnak, ahol csak erős/közepes lesz a hozam. A virágzás ennek ellenére szinte mindenhol elkezdődött.

 

Búza, 2020. szeptember (MATIF)

Búza

Az említett USDA-jelentés nem okozott meglepetést a búza vonatkozásában sem. Az induló készletek a világon 297 millió tonna (tavaly 280 m tonna), az EU-ban 11,82 millió tonna lesz a jelentés szerint (tavaly 11,98 millió tonna volt). A világ termelése a tavalyi 765 millió tonnát meghaladó 769 tonna lehet, azonban ez kontinensenként eltér. Az EU-ban például a tavalyi 155 millió tonna termés után idén 139,5 millió tonnát várnak, ami jelentős kiesés, és azt jelenti, hogy kevesebb lesz az export az EU-ból a környező országokba. Oroszországban 3 millió tonnával több termést várnak (73 millió tonna kontra 76 millió tonna), míg Ukrajnában 3 millió tonnával kevesebbet (29 millió tonna kontra 26 millió tonna).

 

Búza, 2020. szeptember (CBOT)

 

Magyarországon a betakarítás közepén járunk, talán elmondható, hogy az árpák nagyon jól teljesítettek országosan, a búzák pedig ez idáig talán picit jobbak a vártnál, de kétségkívül elmaradnak a tavalyi hozamoktól. Toxinnal még nem találkoztunk, ami örvendetes hír az állattartó gazdaságok számára.

 

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató